Zwangere ondernemer: vergeet de ZEZ niet!

voetjes van een baby
Hier wil je wel even van genieten…
photo credit: Gabi Menashe via photopin cc

Mamma ben ik sinds een paar maanden; een langgekoesterde wens kwam uit. Ik raakte zwanger vlak nadat we onze VOF hadden ingeschreven bij de KvK.

Mijn zoon werd 9 weken te vroeg gehaald; ik had toen net pas mijn verzoek voor een ZEZ uitkering ingevuld. Ik dacht namelijk lang dat ik geen gebruik kon maken van deze regeling omdat ik nog geen jaar ondernemer was. Onterecht zo bleek!

Zelfstandig en Zwanger

Nooit van ZEZ gehoord? Tot zeer recent dacht ik dat iedereen bekend was met deze uitkering van het UWV voor zwangere ondernemers. Maar deze tweet van een zelfstandige die in verwachting is deed me realiseren dat dit niet zo is:

zez uitkering tweet

Om moeders en hun kinderen te beschermen heeft de overheid de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ) in het leven geroepen. Deze zwangerschapsuitkering is speciaal voor zelfstandigen met of zonder personeel en beroepsbeoefenaars zoals freelancers, artiesten en meewerkend partners. Door de ZEZ regeling kun je tijdig stoppen met werken en hoef je nadat je kindje geboren is niet meteen aan de slag; de overheid voorziet je in een tegemoetkoming in het verlies van inkomsten tot maximaal het minimumloon.

Je betaalt geen premie voor de ZEZ; de vergoeding komt uit algemene middelen. Het doel van de regeling is de financiƫle noodzaak voor zelfstandigen te verminderen om meteen na de bevalling weer aan de slag te gaan en te lang doorwerken voor de baby geboren wordt.

ZEZ regeling in het kort

Via de ZEZ regeling kunnen zelfstandigen en beroepsbeoefenaren een uitkering van het UWV krijgen.

 • Hoogte. Met de ZEZ kun je als zelfstandig ondernemer je werkzaamheden 16 weken betaald onderbreken. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van je inkomen en van het aantal uur dat je in je zaak werkt; het is nooit meer dan het minimumloon. Bij het bepalen van de hoogte hanteert het UWV het urencriterium van 1225 uur voor de maximale uitkering.
 • Peiljaar. Het peiljaar staat aangegeven als het jaar voordat je gebruik maakt van de regeling. Hierdoor dacht ik dus dat ik geen recht zou hebben op de ZEZ uitkering; ik zou in hetzelfde jaar als ik me ingeschreven heb bij de KvK bevallen. Maar ik heb voor de zekerheid toch even na gebeld en wat bleek: ook ondernemers die nog niet zo lang bezig zijn kunnen een ZEZ uitkering krijgen.
 • Combinatie met verzekering. Ook als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, kun je gebruik maken van de ZEZ regeling, tenzij de uitkeringen gezamelijk hoger uitkomen dan je normale inkomsten of je verzekerd bent via de vrijwillige verzekering van het UWV.
 • Aanvang. Vraag de ZEZ uitkering uiterlijk twee weken aan voor de ingangsdatum van je verlof. Het UWV geeft de optie de uitkering in te laten gaan zes of vier weken voor de uitgerekende datum. En als je eerder bevalt, zoals ik, krijg je gewoon de volle 16 weken, vanaf de dag na de bevalling.

De ZEZ aanvragen doe je bij het UWV.

Behalve de ZEZ zijn er ook andere mogelijkheden om je gederfde inkomsten tijdens je zwangerschapsverlof te dekken, zoals een spaarpotje of een arbeidsongeschiktheidverzekering. Hierover schrijf ik binnenkort een blogpost. Volg me via @Gloudevrouw om op de hoogte te blijven.

Hoe heb jij je zwangerschapsverlof geregeld?

Comments

 1. Thomas zegt

  Hoi Nathalie,

  Je schrijft dat je ondanks dat je nog geen jaar zelfstandige was toch recht had op een zez uitkering. Nu heeft mijn vriendin juist een uitspraak op ons bezwaar gehad van het uwv die erop neerkomt dat we geen zez uitkering krijgen omdat de grondslag van de uitkering nul is omdat mijn vriendin pas sinds dit jaar zelfstandige is. Ik ben dus heel benieuwd hoe jij dat wel voor elkaar gekregen hebt?
  Alvast bedankt voor je reactie!

 2. Anna zegt

  Hi ! ik ben ook zelfstandig ondernemer geworden in het jaar dat ik ga bevallen en hoor dus ook dat ik nergens recht op heb. Ik ben dus ook erg benieuwd hoe jullie dit voor elkaar hebben gekregen.

  Gr. Anna

 3. Jane zegt

  Helaas te laat erachter gek o men dat ik recht had op een Zes uitkering. Ik heb nooit bericht hierover gehad. Van welke instantie dan ook. Op 4 oktober werd ik bekend.met deze regeling. Helaas ben ik.te laat. Ben er ecgt ziek van. Hoop.nu met behulp van advocaat alsnog recht te krijgen op.het geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.