Websites die niet meer bestaan toch bekijken

wayback machine
The Wayback Machine

Zoek jij wel eens naar een pagina op een website om vervolgens te ontdekken dat die hele website niet meer bestaat (of is veranderd)? Ik had een bericht van zo iemand in mijn mailbox.

Hij was blogger geweest op een domein dat ik had geregistreerd nadat het was vrijgevallen (vanwege een faillisement). Deze blogger zocht enkele van zijn oude blogposts om nog eens na te lezen. Wat trouwens voor mij ook een mooie herinnering was om alles wat ik online zet ook te bewaren op mijn harddisk.

Hoe dan ook, via het domein werd hij naar mijn sauna website doorverwezen waar hij het contactformulier invulde. Hij vroeg zich af of ik naast het domein ook de oude website inclusief blogposts in beheer had. Dat was niet zo. Maar ik had wel een andere tip om die oude blogposts weer op het scherm te toveren: The Wayback Machine.

Het archief van het internet: The Wayback Machine

The Wayback Machine wordt gerund door een amerikaanse non-profit organisatie die al sinds 1996 bezig is een internet bibliotheek te bouwen. Dat wil zeggen dat ze allerlei internet informatie opslaan, bewaren en beschikbaar stellen. En dat gaat verder dan web pagina’s ook, audio, film en software wordt bewaard.

Natuurlijk kunnen ze niet alles bewaren. Je hebt dus een beetje geluk nodig om net die ene pagina te vinden. Maar met 240 miljard bewaarde pagina’s is de kans een stuk groter dan bij de loterij.

Het werkt eigenlijk heel simpel, ga naar The Wayback Machine en tik de website in die je zoekt. Klik op de knop “Take Me Back”. Je krijgt dan een kalender te zien met blauwe stippen op de data waarvan The Wayback Machine kopieen heeft gemaakt. Klik op die blauwe stippen en voila, je hebt een kopie van de website gevonden.

The Wayback Machine >>>

[bol_product_links block_id=”bol_534be327b3b80_selected-products” products=”1001004005730302,9200000015509335,1001004006455503″ name=”marketingplan 3″ sub_id=”” link_color=”244C5F” subtitle_color=”AAB7BE” pricetype_color=”AAB7BE” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”819E27″ background_color=”FFFFFF” border_color=”114D67″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Comments

  1. Toffe Peer zegt

    Het zal vast wel werken maar het is beter als het géén geld kost.

    P.S. een trema schrijf je door ” en de klinker de toetsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.