Vinden wat je niet zoekt (maar wel wil)

The Serendipity Machine
The Serendipity Machine van Sebastian Olma

Deze ochtend was ik bij de Seats2Meet roadshow waar Sebastian Olma zijn boek The Serendipity Machine presenteerde.

Heel kort gezegd gaat het om waarde creatie en onverwachte ontmoetingen. Dat klinkt interessant maar tegelijkertijd ook nogal willekeurig. Hoe kom je immers aan onverwachte ontmoetingen en wat voor waarde voegen die toe?

Sebastian Olma omschreef serendipity als volgt: “Door toeval en intelligentie vinden wat je niet zoekt.” Een bezoeker van een van zijn eerdere presentaties had daaraan toegevoegd dat je misschien wel op zoek bent maar dat je dat niet bewust maakt.

Het gaat erom dat je uit je afgeschermde werkomgeving stapt en andere mensen ontmoet zodat nieuwe idee├źn kunnen ontstaan.

The Serendipity Machine – 3 pijlers

In zijn presentatie noemt Sebastian drie pijlers die belangrijk zijn voor serendipity. Deze elementen kunnen je helpen om waarde te creeeren.

1) Asynchrone Wederkerigheid

Voor wat hoort wat en voor niets gaat de zon op. Als we iets weggeven willen we er iets voor terug, dat is wederkerigheid. Als die wederkerigheid asynchroon is dan geef je zonder te weten of je iets terugkrijgt. Om te blijven bij Seats2Meet, zij geven gratis werkruimte, WIFI en een lunch weg.

Hoe vaak doe jij (zakelijk) iets voor een ander zonder iets terug te verwachten?

2) Sociaal kapitaal

Als je geeft ontstaat sociaal kapitaal en dat betekent dat je iets terug kan vragen. Wederom neem ik als voorbeeld Seats2Meet. Ook al kan je gratis een werkplek gebruiken, ze vragen je wel om iets te doen. Allereerst vragen ze je om open te staan voor nieuwe contacten. Ten tweede vragen ze je om je kennis te delen. Ten derde vragen ze je om aandacht voor Seats2Meet te genereren.

Heel praktisch betekent dit dat je belooft met andere mensen bij Seats2Meet te praten, dat je daarbij je kennis deelt en dat je je netwerk laat weten dat je bij Seats2Meet zit, bijvoorbeeld met een tweet. Doordat verschillende mensen met elkaar gaan praten en kennis gaan delen wordt het steeds waardevoller om bij Seats2Meet te gaan werken.

3) Third Space

De Third Space draait om ruimte. Er is een plek nodig waarin je die onverwachte ontmoetingen kan hebben. Sebastian definieert de Third Space als een plek waar virtuele en fysieke wereld samen komen om een nieuwe gebruikerservaring te laten ontstaan.

Seats2Meet is zo’n plek. Je werkt er aan lange tafels en je luncht samen, perfect om contact te leggen. Daarbij is er een online community waar je een profiel aanmaakt. Doordat iedereen dat doet kun je zien wie er een van de Seats2Meet locaties aan het werk is en wat hun vaardigheden zijn. Via het netwerk kun je contact leggen en bijvoorbeeld voorstellen een kopje koffie te drinken. Zo help je de onverwachte ontmoeting een handje.

Serendipity in de praktijk?

Een makkelijke manier om dit snel en financieel voordelig in de praktijk te brengen is een keertje gaan werken bij Seats2Meet en eventueel met je bedrijf een meetingspace te boeken. Waar het om draait is dat je uit je eigen afgesloten omgeving stapt. Zorg dat je andere mensen kan ontmoeten en ook daadwerkelijk contact legt.

Want wat ik absoluut met de schrijver eens ben, de huidige infrastructuur is niet echt ingericht op onverwachte ontmoetingen en vrijwillig geven. Veel bedrijven zitten in eigen panden waarbij de werknemers in eigen werkruimtes zitten. Je komt vooral mensen tegen uit je eigen verwante groep, mensen die met hetzelfde bezig zijn. En je gaat ook niet zomaar gratis iets weggeven. Als je een product of dienst verkoopt wil je daarvoor betaald worden, via een factuur. Met geld dat je nodig hebt om je huur en dagelijkse behoeften te betalen.

Je hoeft gelukkig niet terug naar de ruilhandel om te gaan werken zoals beschreven in The Serendipity Machine. Zorg vooral dat je naar buiten treedt, contact maakt met anderen en af en toe geeft zonder iets terug te verwachten. Begin klein en zie maar wat er voor terug komt. Als The Serendipity Machine hout snijdt dan zul je snel genoeg merken of er meer dynamiek ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.