Informatie die op ELKE website moet staan

informatie
Bepaalde informatie moet altijd op je website staan

Dus je hebt een website voor je eigen bedrijf en brengt jouw product of dienst aan de man. Wist je dat op elke website wettelijk verplicht bepaalde contact- en identificatie-informatie moet staan?

Echt op ELKE website?

Kort door de bocht: ja, voor elke commerciële website gelden deze informatieverplichtingen. Onderneem je online activiteiten, dan kun je ervanuit gaan dat je wettelijk verplicht bent bepaalde informatie te vermelden.

Iets minder kort door de bocht: in de wet staat dat ‘degene die een dienst van de informatiemaatschappij verleent’ extra informatie moet geven. Je valt onder deze regels zodra je via je website, online, een economische activiteit onderneemt. Daarbij kan het gaan om een webwinkel, maar ook het aanbieden van informatie, zelfs als het gratis is!

Wat op elke website moet staan

Onderneem jij via je website een economische activiteit, dan moet je de volgende informatie plaatsen op je site:

  • De naam van het bedrijf die de dienst verleent;
  • Het adres van vestiging;
  • Gegevens waarbij klanten snel, rechtstreeks en effectief contact met je kunnen opnemen. Hierbij moet je in elk geval een e-mail adres opgeven en nog een tweede vorm van communicatie, zoals een telefoonnummer of online vragenformulier. Alleen een 06-nummer is dus niet genoeg;
  • De vermelding waar je bent ingeschreven en je KvK-nummer;
  • Als je BTW activiteiten uitvoert: je BTW-nummer;

Er zijn nog aanvullende regels voor websites van mensen die een gereglementeerd beroep uitoefenen (zoals arts of advocaat) en voor online activiteiten waar een vergunning voor verleend moet worden.

En waarom dan?

Met deze gegevens kan je klant en leveranciers makkelijk contact met je opnemen of navraag doen over jouw bedrijf om zo te bepalen of ze met je in zee willen gaan. Je moet deze contactinformatie dan ook permanent aanbieden op je website; bijvoorbeeld onderaan de pagina of in een aparte ‘Contact’ sectie.

Was dat alles? Misschien niet…

Ook zijn er meer regels opgenomen in de wet voor website-eigenaren die:

  • Algemene voorwaarden gebruiken
  • Cookies hanteren
  • Aan online verkoop doen
  • Advertenties online hebben staan

Over deze onderwerpen zal ik de komende tijd schrijven, dus schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze blogposts rechtstreeks in je inbox.

Lees ook: kispi.nl – Cookiewet toepassen in de praktijk

Afbeelding via choffee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.