Hoe krijg ik die foto van Facebook?

facebook tags
Hoe krijg ik deze foto weg?

Op Facebook prijkt ineens een foto van jezelf waar je niet blij mee bent. Hoe kom je daar vanaf?

Voor de Facebookpagina van SaunaGespot willen we bezoekers vragen een ‘selfie’ voor de sauna te gaan maken: een zelfportret voor de ingang van het saunacomplex waar ze naartoe gaan.

Een leuke actie wellicht, maar het roept ook wat privacy vragen op. Wat nou als twee vriendinnen samen naar de sauna gaan, de een maakt de foto en zet die op Facebook, terwijl de ander daar niet blij mee is. Hoe krijgt ze die foto dan van Facebook?

Als je een foto van Facebook wil laten halen, volg dan dit stappenplan:

Stap 1: Als een tag is toegevoegd: untaggen

Op Facebook kun je ‘tags’ toevoegen aan een afbeelding. Wellicht heeft degene die de foto geplaatst heeft jouw naam getagd. Stap 1 is die dan verwijderen.

Open de gewraakte foto. Onderin zie je de link ‘opties’ met in het menu dat daarbij hoort ‘tags rapporteren/verwijderen’.

facebook tags

Je komt vervolgens bij een scherm waarin je kunt kiezen voor het verwijderen van de foto en het verwijderen van de tag. Kies eerst voor ‘Ik wil de tag van mezelf verwijderen’. (Op het verwijderen van de foto komen we zo).

facebook foto

Je hebt stap 1 nu gezet: de foto staat nog online in afwachting van verwijdering, maar is niet meer aan jou gelinkt.

Stap 2: Verzoek tot verwijdering indienen

Facebook is niet zo happig op zelf foto’s verwijderen als jij daar om verzoekt. Meestal zal Facebook je verwijzen naar degene die de foto gemaakt heeft. Via ‘Opties’ en dan ‘Rapporteren’ kun je aangeven dat je wilt dat de foto van Facebook gaat. (Als de tag nog niet verwijderd is, kom je hier via de link ‘Tags rapporteren/verwijderen’).

facebook foto

Als een van de vriendinnen uit ons voorbeeld bijvoorbeeld vindt dat de afbeelding weg moet omdat het geen mooie foto is, genereert Facebook een bericht dat je aan de plaatser kunt sturen.

facebook foto

De ander krijgt dan in zijn privé berichten inbox van Facebook deze melding en de mogelijkheid om erop te reageren:

facebook foto

Een beetje vriend doet wat je vraagt en klikt op verwijderen, waarna de zaak af is.

Je juridische poten om op te staan

Mocht je nog discussie met je Facebook vriend krijgen over het hoe en waarom: je zou nog met juridische termen kunnen smijten.

Wet bescherming persoonsgegevens

Een foto plaatsen van een ander zonder dat je daar toestemming voor hebt, is niet toegestaan vanuit privacy oogpunt. Een foto is namelijk een ‘bijzonder persoonsgegeven’ en mag niet zonder toestemming geplaatst worden online. In dit geval biedt de Wet bescherming persoonsgegevens je dus, eh, bescherming.

Portretrecht

Daarnaast kun je nog wel iets anders aanvoeren: als de foto gemaakt is zonder jouw toestemming, kun je vanuit het portretrecht een argument voor verwijdering inbrengen. Je moet dan wel een redelijk belang bij verwijdering hebben (meestal ligt dat in de privacy hoek).

Onrechtmatige daad

Nog een stapje verder kun je gaan als je vindt dat je schade lijdt door de foto. Dan zou je je nog kunnen beroepen op het Burgerlijk Wetboek. Dan zeg je dat er sprake is van een onrechtmatige daad en stel je de ander aansprakelijk, naast dat je verwijdering eist. Let op: de boel dreigt dan wel te escaleren.

Strafrecht

Er kan misschien ook sprake zijn van smaad, laster of belediging. Als de foto de grenzen van fatsoen overschrijdt, zou je aangifte bij de politie kunnen doen, naast je eis tot verwijdering bij de plaatser.

Mocht het zo ver komen, raad ik je aan in elk geval een jurist te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.