Het lettertype op onze site – Bekeken met een leerboek in de hand

ff kava
Welke sfeer roept dit lettertype op?
Foto: FontFont via photopin cc

Bij het kiezen van een lay-out voor dit weblog kwamen we langs allerlei vragen, waaronder: welk lettertype kiezen we voor de site? Als design kozen we dit Focus Child Theme, waarin twee lettertypes verwerkt zijn.

We gingen voor deze template meer vanuit een gevoel dan gebaseerd op nuchtere overwegingen. Maar nu ik terugkijk op onze keuze kan ik, met een van mijn oude leerboeken in de hand, vanuit de theorie ook ons enthousiasme verklaren voor deze lettertypes in dit ontwerp.

Opvallende sans serif in de koppen

Ik denk dat ik heimelijk een beetje verliefd ben op de font die we in de koppen gebruiken. Dit lettertype heet ‘Yanone Kaffeesatz’ en is te downloaden als Google Font. De ontwerper heeft zich gebaseerd op art deco koffiehuizen.

Grappig, want het gevoel dat ik bij dit lettertype krijg, correspondeert wel met de romantiek die ik met art deco associeer. Yanone Kaffeesatz roept bij mij iets relaxt en speels op, terwijl het tegelijkertijd een professionele feel heeft. Dat is ook het gevoel dat we willen uitstralen: de fun en vrijheid van ondernemen voelen en tegelijkertijd hard werken om succesvol te zijn.

Dit lettertype is sans-serif (schreefloos) en daarmee perfect voor  de koppen. Zo vallen deze extra op.

Lees ook: kispi.nl – Het beste lettertype voor jouw huisstijl

Leesbare letters met schreef voor de tekst

In ons design gebruiken we het lettertype ‘Lora’ voor de tekst. Deze font voelt bekend aan en een paar dagen geleden begreep ik waarom: Lora lijkt op Garamond en dat lettertype behoorde tot de huisstijl van het bedrijf waar ik vijf jaar gewerkt heb. Wel valt me op dat de letters beter leesbaar zijn op het web in Lora. Kijk maar:

lora vs garamond

Lora is een lettertype dat speciaal voor het web geoptimaliseerd is, maar het in drukwerk ook goed doet. De schreven (dwarsstreepjes) aan de letters geleiden de ogen van de lezers vlot over de tekst. Geen wonder dat Lora een van de populairste Google Fonts van dit moment is.

Ook doet dit lettertype me denken aan opstellen, verhalen, novelles; een connotatie die mooi past bij een weblog over onze eigen ervaringen.

Lees ook: kispi.nl – Het beste lettertype voor jouw huisstijl

Wat is jouw combi?

De makers van ons thema hebben duidelijk nagedacht over de combinatie lettertypes. Met een van mijn oude leerboeken in de hand constateer ik: ze passen perfect bij elkaar.

Wat vind jij van onze combi? En welke lettertypes heb jij gekozen voor je site?

Meer lezen? Bestellen bij bol.com

Door ‘Designing visual language’ leerde ik tijdens mijn studie over samenhang tussen tekst en beeld. Een aanrader als je zelf ook bezig bent met schrijven en opmaak van teksten. De laatste editie van dit boek bestel je bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.