Effectiever werken in een makers agendasysteem

agenda
Effectief met je agenda

Direct toen ik het las herkende ik het. Soms zijn er van die dagen dat ik om 10.00 een afspraak heb. Dan begin ik om 8.30 met werken en in die anderhalf uur ga ik wat kleine dingetjes doen. Hetzelfde geldt voor de periode na de afspraak tot aan de lunch.

Als ik dan terugkijk op de ochtend voelt het alsof ik weinig meer gedaan heb dan die meeting van één uur.

In een blogpost van Paul Graham verklaart hij dit door een onderscheid te maken in makers en managers. Beide hebben een eigen agendasysteem waarin ze werken.

Managers- en makers agenda

De manager verdeelt zijn dag in blokken van een uur. Alhoewel het mogelijk is om meerder uren te reserveren voor een klus zullen de meeste klussen binnen het uur klaar zijn. Toen ik zelf manager was ervaarde ik dat ook zo. Ik deed veel korte klussen op een dag. En veel van die klussen bestonden uit telefonische afspraken en meetings. Als het tijd was voor een (telefonische) bespreking was het een kwestie van zoeken naar een uur waarin iedereen beschikbaar was en dat uur blokkeren.

Makers werken vaker juist in blokken van een halve dag. Ook dat systeem herken ik. Ik ben nu veel bezig met werken aan blogberichten, analyseren van data en nadenken over de opzet van bepaalde websites. Dat soort klussen laat zich niet altijd in één uur vangen. Dan begin ik net. Ik besteed liever een halve dag ineens.

De lastigheid ontstaat als een maker en manager samen afspreken. Paul Graham merkt in zijn blogpost op dat de manager vaak degene is die de macht heeft om een maker te dwingen in zijn uren systeem. Het gevolg is dat de maker midden op zijn halve dag een afspraak van één uur heeft waardoor die halve dag opgebroken wordt in losse stukjes.

Ondernemer – maker en manager tegelijkertijd

Wat ik herkende in de blogpost van Paul Graham was zijn verhaal over die losse stukjes die je overhoudt in een halve dag. Ik werk nu graag met een makers agenda. Maar als ondernemer ben ik ook bezig met managertaken. En dat betekent dat ik wel eens losse afspraken en klussen heb die beter passen in het manager systeem met blokken van één uur.

Mijn oplossing zit in de vrijheid die ik mezelf heb aangemeten. Ik plan mijn eigen agenda en die werkt bij voorkeur met halve dagen. Als ik een onderbreking heb van één uur zorg ik meteen dat ik een aantal van die uurblokken achter elkaar plan. Ik ga dan bijvoorbeeld andere telefoongesprekken inplannen. Ook bepaalde administratieve klussen zijn een perfecte kandidaat om te gebruiken om één uur op te vullen.

Daar staat tegenover dat sommige halve dagen gereserveerd zijn voor de grotere maakprocessen. Als ik een ochtend (of eigenlijk een hele dag) research ga doen ga schrijven dan is dat het enige wat ik doe. Als ik echt iets wil gaan creeeren dan zoek ik naar de juiste gemoedstoestand en concentratieniveau.

Herken jij iets in het makers- en managers agenda systeem? Hoe ga jij hiermee om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.