De sleutels naar een bezield bedrijf

fort beemster
De poort naar een bezield bedrijf.

De droom van elke saunafan: je eigen wellness resort ontwerpen. Frank Bart heeft dat gedaan. Hij creëerde de eerste sauna in een fort. In het Fort aan de Nekkerweg, onderdeel van de Stelling van Amsterdam dat op de Wereld Erfgoedlijst staat, vind je sinds augustus 2012 Fort Resort Beemster.
Ik ben nu twee keer in dit complex geweest en erg onder de indruk van hoe dit eruit ziet (een uitgebreide review schreef ik voor Sauna en Thermen).

Dat deze plek sfeer ademt, was me voor de opening al duidelijk. Maar wat is de aantrekkingskracht van deze sauna? Waarom zou ik er elke dag wel naartoe willen?

Volgens Frank Bart zelf heeft dat te maken met bezieling: je voelt dat hij en zijn team hun ziel in dit werk gelegd hebben. Maar hoe doe je dat: hoe leg je je ziel in je bedrijf? ‘Gewoon jezelf zijn,’ is het makkelijke antwoord. Maar bezieling behelst meer: dat gaat ook over waarvoor jij op de wereld bent, gaat uit van jouw krachten, je ervaring, je passie.

Al pratend met de eigenaar merk ik een paar thema’s op en vraag me af: zijn dat de sleutels naar een bezield bedrijf?

1. Bouw vanuit wat je al kent en waar je van houdt

“Het begon met forten bij mijn vader,” meldt Bart enthousiast als ik hem vraag hoe hij op het idee van Fort Resort Beemster kwam. Zijn vader gebruikte in de jaren ’70 Fort Spijkerboor (ook onderdeel van de Stelling van Amsterdam) als wijnopslag voor zijn wijnimportbedrijf. Enige tijd later kon vader Bart uit hetzelfde Unesco Werelderfgoed het Fort Benoorden Purmerend aankopen, dat daardoor al meer dan 30 jaar bekend staat als ‘Wijnfort’.

Dus toen het Fort Aan de Nekkerweg te koop kwam te staan, wisten de autoriteiten de weg naar de familie Bart te vinden. Of zij niet een idee hadden voor het monument, want eerder hadden zij zulke fraaie plannen met de forten gerealiseerd. Zoon Frank wist het meteen: als hij hier toch eens een mooi wellness resort wist te bouwen. Zo begon hij in 2004 aan zijn droom.

2. Betrek je omgeving bij je plannen

Een fort dat al 100 jaar het landschap siert omtoveren tot wellness resort zou op weerstand bij de omgeving kunnen leiden. Mensen houden namelijk niet van verandering; mogelijk zou het grondig verbouwen van dit historische gebouw en verkeerstoename door saunabezoekers in slechte aarde vallen bij de omwonenden.

Maar uit inwoners van de gemeente Zuidoostbeemster kwam geen enkel bezwaarschrift. Bart heeft de buurt uitgebreid mee laten denken met de plannen voordat hij überhaupt vergunningen heeft aangevraagd. Doordat een natuurorganisatie vreesde voor de status van het gebied, heeft Bart overigens wel een paar rechtszaken moeten voeren en gewonnen, maar de omgeving was volledig akkoord.

3. Ga uit van je eigen voorkeuren

Bart was al jaren saunafan. Dus toen hij zijn droom ging realiseren en zijn eigen resort ontwierp, dacht hij terug aan alle saunacomplexen waar hij ooit geweest was. Her en der plukte hij ideeën vandaan, maar vooral dacht hij aan zijn eigen gevoel: wat hij prettig vindt in de sauna.

Zijn voorkeuren zijn de speerpunten van Fort Resort Beemster gebleken. Zo wilde Bart dat het eten top zou zijn, omdat hij zo vaak teleurgesteld raakte in de horeca tijdens saunabezoeken. Bart vond het ook raar dat in zoveel complexen de beauty afdeling verstopt zit: in zijn sauna loop je vanuit de kleedkamers rechtstreeks langs de receptie van de spa. Als er nog een behandelplekje vrij is, kun je daar terecht. Service, gastvriendelijkheid: wat Bart als gast belangrijk vond, is nog belangrijker geworden bij zijn eigen sauna.

4. Combineer je opleiding met je hobby’s

Van huis uit is Frank Bart aannemer; hij is eigenaar en directeur van zijn eigen aannemersbedrijf Frank Bart B.V. Zijn vrije tijd bracht Frank vaak door in wellness resorts. Combineer die twee en je krijgt Fort Resort Beemster: Frank Bart verbouwde namelijk met zijn team zelf het fort.

Als aannemer had hij ervaring met bouwen en verbouwen van unieke projecten. Zijn aannemersoog zag in de oude vertrekken van de militairen luxe hotelkamers. De saunafan in Bart zag er een wellness resort bij gebouwd. Aldus geschiede. En als liefhebber van lekker eten en wijn, bouwde hij ook nog twee uitstekende restaurants in het complex: een van de saunagast en een voor geklede passanten.

5. Onderneem met respect

Fort Resort Beemster is een voorbeeld van een respectvolle onderneming met respect voor het monument én voor het milieu. Bart heeft zich de afgelopen jaren uitgebreid verdiept in duurzaamheid en als resultaat daarvan is Fort Resort Beemster het eerste CO2 neutrale hotel van Nederland.

Bovendien zijn allerlei energievriendelijke technieken geïnstalleerd in de sauna. Zo wordt water via duinzand op het dak opgevangen, in drie reinwaterkelders opgevangen, gefilterd en daarna teruggepompt voor gebruik. De sauna had door de dikke muren van het fort geen aparte klimaatinstallatie nodig; verwarming en koeling worden geregeld via vloerverwarming en een warmtepomp. Daarnaast zie je respect voor het fort af aan de manier waarop het complex is ingedeeld: men viert het feit dat het resort in een monument gebouwd is door aandacht te geven aan de bijzondere architectuur.

Duurzaamheid, MVO: het zijn wat mij betreft geen holle modewoorden. Ik geloof echt dat hier een meerwaarde in zit. Niet alleen vanwege een goed gevoel wat je er zelf aan overhoudt, maar ook vanwege innovatiekracht en milieubesparingen en klanten, leveranciers en personeel die zich prettig voelen bij jouw duurzame onderneming. Dat is in elk geval mijn ervaring bij Fort Resort Beemster.

Deze vijf elementen haalde ik uit mijn gesprek met deze bezielde ondernemer, maar er zijn er zeker meer. Wat zijn volgens jou de sleutels naar een bezield bedrijf?

Comments

 1. zegt

  Nou mijn ervaring is totaal anders met dhr Bart,

  Hij wil een soort hockeypubiek in zijn wellness, zeg maar luxe mensen.

  Jan met de pet word bij kritiek, zo zonder hoor en wederhoor op een zwarte lijst gezet, lees fortresortbeemster.com

  En daarmee word je geweigerd bij de ingang. Hiermee word ook dit cultureel erfstuk voor hen ontnomen.

  Schandalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.