6 bronnen met voorbeeld algemene voorwaarden

Algemene Voorwaarden
Lees jij wel eens de algemene voorwaarden?

Er zijn verschillende manieren om aan algemene voorwaarden te komen:

 • een jurist inhuren om een nieuwe set voorwaarden op maat te laten maken*
 • gevraagd of ongevraagd kopiëren van iemand anders
 • gebruik maken van gratis algemene voorwaarden van bijvoorbeeld je branchevereniging, onderaan dit artikel staan meerdere voorbeelden
Algemene Voorwaarden op maat 
Extra voordelig algemene voorwaarden op maat door te werken met een online vragenlijst.Veilig Doen.nl

Waarom zou je algemene voorwaarden hebben?

Je kan met elke klant aparte voorwaarden afspreken. Het is echter veel efficiënter om een aantal van de afspraken te bundelen in je algemene voorwaarden en eventuele uitzonderingen per klant af te spreken. Zo zijn de afspraken tussen jou en je klant duidelijk en kan een klant de voorwaarden vooraf makkelijk inzien. Dat scheelt jou tijd en het scheelt je klant tijd.

Je kan er dan voor kiezen om de voorwaarden op maat te laten maken, voordelen daarvan zijn:

 • Algemene voorwaarden kunnen het risico op juridische conflicten verkleinen. Dit is een gevolg van het maken van duidelijke afspraken en waar nodig uitsluiting van aansprakelijkheid.
 • Vaste afspreken bieden zekerheid voor jou en je klant. Je legt namelijk de wederzijdse rechten en verplichtingen vast. Wat is de betaaltermijn, wanneer stel je in gebreke, hoe kun je opzeggen, enzovoort.
 • Besparing van tijd en kosten. Naast een kleinere kans op tijdsintensieve juridische conflicten bespaar je ook tijd doordat je niet met elke klant aparte afspraken hoeft te maken. Je hebt immers een standaard set afspraken en maakt indien noodzakelijk aparte afspraken over uitzonderingen.

Alleen, hoe kom je aan algemene voorwaarden? Een aantal ondernemers werken met gratis voorwaarden of kopiëren ze (on)gevraagd van iemand anders. Maar hoe weet je dan of die voorwaarden wel bij jouw bedrijf passen? Heb je je eigen voorwaarden eigenlijk wel eens gelezen?

Een alternatief voor een dure jurist is dan het systeem van Veiligdoen.nl* die je helpen via een online vragenlijst. Wil je een speciale aanpassing of toch met een jurist praten dan bieden ze ook die mogelijkheid, al stijgt dan natuurlijk ook de prijs.

Wil je eerst eens wat voorbeelden van consumentenvoorwaarden inzien dan staan hieronder 8 bronnen van voorbeeld algemene voorbeelden die je kan inzien. Als je van plan bent gratis algemene voorwaarden van internet te halen en zelf te gebruiken, begin dan met de Kamer van Koophandel.

Voorbeeld Algemene voorwaarden

Een aantal partijen biedt voorbeeld voorwaarden. Deze kun je inzien en mag in een aantal gevallen gebruiken als basis voor je eigen leveringsvoorwaarden. Zorg dat je altijd even checkt met de bron of je die voorwaarden mag gebruiken en eventueel aanpassen.

 1. Thuiswinkel,org – Voorwaarden die horen bij certificering voor het Thuiswinkel Waarborg
 2. NBA.nl – Model voorwaarden voor accountants
 3. Ikwordzzper.nl – Basis algemene voorwaarden
 4. Zelfstandigenbouw.nl – Voorbeeld algemene voorwaarden voor een zzp’er
 5. SER.nl – Consumentenvoorwaarden per branch

Wat is voor jou de belangrijkste reden dat je nu op zoek bent naar standaard algemene voorwaarden?

Laat een jurist meekijken

Via een van onze adverteerders, Veiligdoen.nl*, kun je een jurist laten meekijken. Zij kunnen overigens ook zorgen dat jij je eigen algemene voorwaarden hebt. Om kosten te besparen kun je dan ook werken met een online vragenlijst of telefonisch contact opnemen.

*Veiligdoen.nl is een van onze adverteerders

Linkbuilding zodat je bedrijf gevonden wordt

social media profielen
Social media profielen staan vaak hoog in Google.

Voor de meeste bedrijven is het cruciaal om gevonden te worden (in Google).

Een geijkte methode is het maken van een ronkende website en via een linkbuilding strategie te zorgen voor relevante en kwalitatieve links. HET HOOFDDOEL: met die website beter scoren in Google op bedrijfsnaam en bepaalde zoekwoorden.

Maar let op, je doet jezelf al snel te kort.

Want een backlink helpt je dan vooral als onderdeel van je linkprofiel (om je website beter te laten scoren). Daarvoor zijn bijvoorbeeld de volgende zaken belangrijk:

 • nofollow of dofollow
 • Pagerank van de linkende pagina
 • geoptimaliseerde positie en ankertekst
 • geleidelijke en in de tijd verspreide opbouw
 • enzovoort

Dit zijn belangrijke punten, maar niet de enige.

Al die vermeldingen op andere websites dragen namelijk ook bij aan je merkbekendheid. Potentiële klanten maken op de plekken waar jouw links staan al kennis met jouw bedrijf.

Als je alleen let op criteria die voor Google van belang zijn mis je een kans om beter gevonden te worden.

Mijn doelen bij linkbuilding

Als ik bezig ben met linkbuilding vraag ik me af waar mijn doelgroep zich bevindt en wat ze zoeken. Dat zijn de plekken waar ik zou willen dat mijn bedrijf (met link) zichtbaar is. Maar niet alleen om mijn eigen website beter te laten scoren. Mijn doelen bij linkbuilding zijn:

 1. een vermelding van mijn website om de doelgroep attent te maken op mijn bedrijf en product en/of
 2. een klik van een geïnteresseerde bezoeker naar mijn website en/of
 3. een backlink naar mijn website die van waarde is voor de zoekmachine positie van mijn website

[Lees meer…]

Facebook – Wat betekent “Praten hierover”?

facebook praten hierover
Hoe actief is een pagina?

Bovenaan een Facebook pagina staat de hoeveelheid likes die die pagina heeft. Daarnaast staat “praten hierover”. Dit cijfer geeft aan hoeveel mensen over die pagina praten zodat je een indruk krijgt hoe actief de bezoekers zijn.

Toen ik laatst naar dit cijfer keek op mijn pagina voor SaunaGespot.nl zag ik een dagenlang aanhoudende daling terwijl voor mijn gevoel de content een zelfde hoeveelheid interacties lieten zien. Al snel bleek dit te komen doordat ik tijdelijk gestopt ben met betaalde reclame maken voor de pagina. Die extra likes tellen namelijk ook mee voor de “praten hierover”.

Voor mij was deze speurtocht naar die onverwachte daling de aanleiding om nog eens goed uit te zoeken wat “praten hierover” betekent en wat je eraan hebt (of niet aan hebt).

Wat is “Praten Hierover”

“Praten hierover” is een getal dat aangeeft hoeveel mensen een verslag hebben gemaakt van jouw pagina in de laatste 7 dagen. Daarbij ga je ervan uit dat je elke persoon maar 1 keer meetelt.

Om een verslag te maken over jouw pagina nemen bezoeker acties zoals:

 • liken van berichten en de pagina zelf
 • een bericht plaatsen op de timeline of reageren op een bericht
 • het delen van een bericht
 • de pagina noemen in een ander bericht of via een tag op een foto
 • reageren op een evenement
 • nadat een bericht gedeeld is, reageren, delen en liken van dat gedeelde bericht.

Elke keer als een bezoeker een of meer acties zoals bovenstaande verricht gaat de “praten hierover” met 1 punt omhoog.

Wat is dan het verschil met het getal “betrokken personen” (engaged people) dat is opgenomen in het tabje personen van de paginastatistieken van jouw Facebook pagina? “Praten hierover” is onderdeel van “betrokken personen”. Maar “betrokken personen” telt vervolgens nog allerlei andere acties zoals klikken op een bericht of link, het kijken van een video of foto, etc.

“Betrokken personen” is dus groter en laat zien hoeveel verschillende mensen iets doen op jouw pagina. “Praten hierover” laat alleen de acties zien die een verslag opleveren in de timeline van die persoon. Bijvoorbeeld “Erik vindt een status leuk”, “Erik vindt een pagina leuk”, “Erik heeft een link gedeeld” ,etc.

“praten hierover” beoordelen en welke actiepunten haal je daar uit?

Om het makkelijker te maken “praten hierover” te vergelijken met andere pagina’s kun je een percentage uitrekenen. Deel “praten hierover” door het aantal likes dat je pagina heeft. Het percentage dat je zo uitrekent heet TAP (Talk About this-Percentage). Bij de facebook pagina van Sauna Gespot zijn er 1.531 likes en 165 “Praten hierover”, de TAP is dus 165/1531 = 11%. En dan komt de vraag: wat is een goede TAP en welke actiepunten kun je daaruit halen?

Eerst op zoek naar vergelijkingsmateriaal. Via AgoraPulse kom ik op een gemiddelde TAP van 2% voor pagina’s met minder dan 10.000 fans. Dan zit ik met SaunaGespot wel goed. Een handigere vergelijking is met pagina’s in dezelfde markt. Bijvoorbeeld de facebook pagina’s van alles sauna’s in Nederland. Ik heb van al die pagina’s het aantal likes en het aantal mensen dat over die pagina praten in Excel gezet. Zo kom ik daar op een percentage van gemiddeld 8,91%. Als ik de uitschieters weghaal en alleen de pagina’s met tussen de 500 en 10.000 likes meetel is de gemiddelde TAP 9,3%. Met een TAP van 11% lijk ik dus wel aan de hoge kant te zitten.

Conclusies trekken uit de TAP is niet makkelijk, zie ook de nadelen van TAP en “praten hierover” in het volgende hoofdstuk. Ik streef ernaar om op of boven het marktgemiddelde te blijven (en met 11% lijkt dat gelukt). Een aantal actiepunten zijn de volgende:

 • Probeer te achterhalen of je gemiddeld meer of minder berichten plaatste dan je concurrenten? Een laag aantal berichten kan een reden zijn dat je een lagere TAP hebt. Er zijn gewoonweg minder berichten waar mensen op reageren. Plaats je gemiddeld evenveel of meer berichten en is je TAP toch lager, kijk naar de volgende bullets.
 • Maak je berichten interactiever. Zorg dat een bericht meer likes, shares en comments krijgt. Stel vragen, roep emoties op en zorg dat je berichten uitnodigen om gedeeld te worden.
 • Gebruik Facebook Ads om je berichten onder de aandacht van je fans te brengen. Een lage TAP kan beteken dat je bericht bij weinig fans in de timeline te zien is, je hebt dan relatief veel passieve fans. Dit kun je oplossen door je berichten zo te maken dat er meer interactie komt (zie vorige bullet) en door via Facebook ads je berichten bij al je fans onder de aandacht te brengen. Activeer die fans weer zodat ze je herinneren en interactie aangaan met je pagina.

Als je gaat werken met “praten hierover” en TAP kun je je ook afvragen waarom dat percentage zo belangrijk is:

 • Het is een signaal dat iets laat zien over de interactie op jouw pagina en dat je kan gebruiken hoe je het doet ten opzichte van de Facebook pagina’s van je concurrenten.
 • Een hoge “praten hierover” kan leiden tot een hoger bereik. Hoe meer verslagen er over jouw pagina gemaakt worden hoe interessanter je inhoud waarschijnlijk is en hoe groter de kans dat het Facebook algoritme de berichten van jouw Facebook pagina aan meer van je fans laat zien.
 • “praten hierover” gaat over gebeurtenissen die leiden tot een verslag op de timeline van fans en niet-fans. Om viral te gaan zul je op andere timelines terecht moeten komen. Een hoger “praten hierover” kan je inzicht geven hoe goed je daarin slaagt.

Nadelen van “praten hierover

Er zijn een aantal nadelen aan de TAP die je zicht kunnen vertroebelen. Houd in ieder geval rekening met de volgende punten:

 • Fans en niet-fans tellen mee in “praten hierover”. Dardoor is de TAP niet eenduidig, bij het aantal likes tel je namelijk alleen het aantal fans. Wat ik in elk geval wel verwacht is dat een pagina met heel veel likes ook een heel hoog “praten hierover” heeft
 • Een groot evenement, actie of zeer succesvol bericht kan grote invloed uitoefenen op de TAP van die week. Kijk meerdere weken naar de TAP en check of er de laatste dagen grote en heel populaire berichten zijn geweest. Misschien is je conclusie dan net even anders.
 • Houd rekening met het aantal berichten. Bij een hogere frequentie zijn er meer contact momenten met fans en niet-fans waardoor de interactie hoger kan zijn. Laat de TAP niet de hoofdreden zijn om meer berichten te plaatsen. Maar vraag je wel kritisch af of het aantal berichten dat je nu plaatst optimaal is voor jouw doelstellingen.
 • Likes op de Facebook pagina zelf tellen ook mee. Als deze likes snel hoger worden door een speciale actie of door betaalde Facebook ads heeft dit stevige invloed op de TAP. Je beeld rondom de interactie met je berichten wordt dan vertroebeld doordat mensen je pagina liken.
 • De TAP schijnt 2 dagen achter te lopen. Ik heb dit niet gecontroleerd en beschouw dit ook niet als een heel groot nadeel omdat ik over de langere termijn kijk. Ik wilde het wel noemen omdat het natuurlijk wel een belangrijke factor zou zijn als je je TAP zelf gaan narekenen.

Conclusie

“Praten hierover” is een getal dat het aantal verschillende mensen aangeeft dat over jouw pagina praat. Bijvoorbeeld via een reactie, like, comment of door jouw pagina ergens te noemen. Als je “praten hierover” deelt door het aantal likes krijg je een percentage dat ook wel TAP genoemd wordt. Je kan hiermee de mate van activiteit vergelijken met andere pagina’s die een ander aantal likes hebben.

Je TAP kan je helpen inzicht te krijgen in de activiteit rondom jouw pagina. Is je TAP laag dan kan je zorgen voor meer interactiviteit op je berichten, je pagina als geheel of door via Facebook ads je pagina en berichten onder de aandacht te brengen.

Voor mij is het vooral een snelle maatstaf om een idee te krijgen over de activiteit van een pagina. Een hoog aantal likes en weinig mensen die praten over die pagina impliceert dat er (tijdelijk) niet veel gebeurd op die pagina. Een hoge TAP impliceert dat sprake is van een actieve pagina. Maar zoals altijd, neem deze maatstaf met een korreltje zout. Het percentage wordt sterk beinvloed door tijdelijk promoties en betaalde reclame.

Lees ook:

25 ideeën voor je Facebook omslagfoto

toetsenbordHet eerste dat je ziet als je naar een Facebook pagina gaat is meestal de omslagfoto en waarschijnlijk ook de kleinere profielfoto. Dat is de plek waar bezoekers hun eerste indruk van een pagina krijgen. En daarom loont het de moeite om goed na te denken over de omslagfoto op jouw zakelijke Facebook pagina.

Heb je al een Facebook foto, verander deze regelmatig. Een nieuwe omslagfoto wordt als update in de tijdlijn van je grootste fans geplaatst. Dat is dus een mooie reden om die foto regelmatig te veranderen. Daarnaast is het een perfecte plek om ook terugkerende bezoekers steeds een nieuwe en relevante boodschap te tonen. Wil je herkenbaar blijven? Zorg dan voor een terugkerende thema, een vaste profielfoto of slim gebruik van een thema of logo.

Wat laat je zien in je omslagfoto

Ok, een omslagfoto is belangrijk. Maar wat laat je zien? Hieronder noem ik een aantal ideeën om te gebruiken als je de omslagfoto van jouw Facebook pagina wil veranderen.

 1. Een foto van jezelf, een medewerker of juist je hele team.
 2. Een foto van de binnen- of buitenkant van je bedrijfsgebouw, winkel of kantoor.
 3. Een foto van je product in de showroom of juist bij een klant.
 4. Een foto van je dienst, bijvoorbeeld hoe het er na afloop uitziet of terwijl jij of je team bezig is met het uitvoeren van deze dienst.
 5. Een mooie, inspirerende foto met daarin een headline.
 6. Laat je merk zien of juist een van de emoties of waarden die bij jouw merk passen.
 7. Een inkijk in je priveleven, bijvoorbeeld tijdens een sport of hobby.
 8. Een maatchappelijke klus die jij of jouw bedrijf doet.
 9. Een bannerachtig plaatje met een call to action. Gebruik een foto met headline en weinig tekst.
 10. Introductie van een winactie.
 11. Laat een cadeau zien dat je bezoekers kunnen winnen.
 12. Een kortingsactie of speciale aanbieding.
 13. Een call to action naar een ebook of ander cadeau.
 14. Je volgende evenement. Plaats datum, call to action en maak duidelijk hoe en waar je je kan inschrijven.
 15. Een tagline of quote die draait rondom jouw product of dienst.
 16. Een tip, idee of citaat. Bijvoorbeeld van een expert op jouw vakgebied.
 17. Verwijs naar een tabblad met daarin een ebook, evenement, product, nieuwsbrief, speciale aanbieding, etc.
 18. Een aankondiging van bijvoorbeeld een nieuwe product.
 19. Een screenshot van een compliment of mooie review die iemand op Facebook geplaatst heeft.
 20. Een foto collage rondom je bedrijf, product of dienst.
 21. Een mijlpaal die je bedrijf of Facebook pagina bereikt heeft. Bijvoorbeeld een award of prijs die je gewonnen hebt of eenvoudig weg het aantal likes dat je gehaald hebt.
 22. Een bedankje richting je fans na afloop van een actie, mijlpaal of evenement.
 23. Bekend maken van de prijswinnaars van een actie.
 24. Foto’s van je meest fanatieke fans.
 25. Jouw bedrijf, product of team in feeststemming tijdens de feestdagen of speciale seizoensbeelden.

Ben je op zoek naar enkele voorbeelden van andere ondernemers?
Lees verder: Kispi.nl – >Meer dan 300 Facebook omslagfoto’s om je te inspireren voor jouw zakelijke pagina

Wat is de meest bijzondere boodschap die jij ooit gezien hebt in een Facebook omslagfoto?

Meer dan 300 Facebook omslagfoto’s om je te inspireren voor jouw zakelijke pagina

omslagfoto
Je start met een blanco omslagfoto

Zojuist ben ik begonnen met het starten van een nieuwe zakelijke Facebook pagina. Een Facebook pagina maken is zo gedaan. Het lastige is de volgende stap, waar ga je de pagina mee vullen? Om het overzichtelijk te houden begin ik bovenaan. En dat is de omslagfoto.

Ik ben eerst gaan zoeken naar de eisen aan een dergelijke foto en daarna gaan kijken naar voorbeelden. Ter inspiratie, zodat ik een idee krijg wat ik bovenaan mijn zakelijke Facebook pagina wil zetten.

Eisen aan een Facebook omslagfoto

Ik ga het kort houden. Wil je het langere verhaal, lees dan de de Facebook Pagina voorwaarden en Facebook richtlijnen voor omslagfoto’s.

Mijn omslagfoto begint met de volgende richtlijnen:

 • De foto is minimaal 851px x 315px.
 • Foto in .jpg formaat. Bij veel tekst het .png formaat proberen.
 • Minder dan 100kb.

Inspiratie en voorbeelden voor je Facebook omslagfoto

Hieronder staan een aantal links met voorbeelden van Facebook cover foto’s. Ga er rustig voor zitten en klik ze allemaal open. Vervolgens ga je scannen en bijhouden welke foto’s je aandacht trekken. Het zijn er zoveel dat het mogelijk moet zijn om een idee over te houden hou jouw Facebook pagina eruit zal gaan zien.

 • 63 omslagfoto’s: Creatieve tips van wat je op je omslagfoto zou kunnen laten zien met steeds een of meer voorbeelden erbij.
 • 13 omslagfoto’s: Een aantal voorbeelden van cover foto’s gegroupeerd op soort bedrijf/activiteit. Voorbeelden zijn: sport, bouw, automerken en retail.
 • 50 omslagfoto’s: Wil je meer de informele grappige kant op? Hier vind je een aantal geweldige en creatieve foto’s van Facebook pagina’s.
 • 30 omslagfoto’s: Nog meer voorbeelden van creatieve coverfoto’s.
 • 23 omslagfoto’s: Mooie foto’s van grote merken.
 • 40 omslagfoto’s: Dit zijn nog eens 40 creatieve voorbeelden. Erg leuk om te scannen en van te genieten.
 • 16 omslagfoto’s: 16 Facebook pagina foto’s met steeds een korte uitleg van de schrijver wat die betreffende omslag zo interesant maakt.
 • 100 omslagfoto’s: Als klap op de vuurpijl, 100 gave, leuke en creatieve Facebook foto’s die dienen als inspiratie voor wat jij op jouw pagina gaat zetten.

Wat vind jij de gaafste coverfoto die je gezien hebt? Neem in de comments een link op naar de Facebook pagina en zet er bij wat je zo gaaf vind.

3 alternatieven voor photoshop

GIMP
GIMP: voordelig alternatief voor Photoshop

Hoe regel je voordelige en krachtige software om plaatjes te bewerken? Als het gaat om fotobewerking komt vaak de naam Photoshop voorbij. Dat heb ik: een hele oude versie. Zo oud dat online tutorials niet meer werken en dat ik bij elk plaatje meldingen over incompatibiliteit krijg.

Het grootste nadeel van Photoshop vind ik echter de prijs. Als spaarzame gebruiker vind ik een nieuwe licentie veel te duur. Daarbij, ik gebruik maar een fractie van de mogelijkheden.

Tijd voor een zoektocht naar een alternatief voor Photoshop. In mijn zoektocht neem ik de volgende voorwaarden mee:

 1. Gratis te downloaden en gebruiken
 2. Een uitgebreide en intuitieve bediening
 3. Photoshop achtige mogelijkheden
 4. Veel online tutorials voor de meest voorkomende bewerkingen

1) GIMP (Linux, Windows en Mac)

GIMP

Dit schijnt een van de bekendste en populairste alternatieven voor Photoshop te zijn. Veel van wat Photoshop kan lukt ook met GIMP.

 1. Je kan GIMP gratis downloaden en gebruiken (je kan ook vrijwillig doneren). Er is zelfs een Nederlandstalige handleiding. Download GIMP
 2. De bediening ziet er uitgebreid uit en er wordt ook gebruik gemaakt van icoontjes. Het blijven grafische bewerkingen: die zijn voor een leek niet vanzelfsprekend. Veel mogelijkheden betekent ook dat het tijd kost om er handig mee te worden. Ik ga voor de online tutorials. (zie punt 4)
 3. Volgens Wikipedia is GIMP uitgegroeid tot een pakket dat zich kan meten met Photoshop.
 4. De website van GIMP zelf staat vol met tutorials en ook op Youtube is van alles te vinden.

NB: Er is ook een variant die op Photoshop lijkt (GIMPshop). Ik vond echter berichten dat deze versie verouderd is en rotzooi zou bevatten. Voor mij is de Photoshop interface niet belangrijk dus ik houd het bij het originele GIMP.

2) Paint.NET (Windows)

photoshop-alternative-paint

Dit doet me denken aan de gratis Paint die bij Windows zit. Maar dan een stuk verder ontwikkeld. Een veel genoemd alternatief waarmee je flink wat bewerkingen kan doen.

 1. Je kan Paint.NET voor Windows gratis downloaden. Tot zover ik kan zien geen Nederlandse handleiding.
 2. Paint.NET heeft een intuïtieve bediening met icoontjes. Als je vaker met beeldverwerkingssoftware werkt zul je vrij snel je weg kunnen vinden.
 3. Paint.NET is oorspronkelijk ontwikkeld als een vervanging voor Paint van Microsoft. Er zijn flink wat mogelijkheden waarvoor ik voorheen Photoshop gebruikte. Ik heb het gevoel dat Paint.NET minder uitgebreid is dan GIMP.
 4. Er is een community van Paint.NET gebruikers en dat betekent ook dat er flink wat tutorials te vinden zijn.

3) PIXLR (Web, iOS, Android)

photoshop-alternative-pixlr

Handig als je onderweg bent. Op Pixlr.com vind je een online editor. Perfect als je op een andere of openbare computer aan het werk bent en niet bij je eigen programma’s kan.

 1. Gratis te gebruiken op de website http://pixlr.com/editor/. Je kan PIXLR ook als foto editor downloaden op je mobiele telefoon. Je kan foto’s verkleinen, bijsnijden, rode ogen verwijderen, tanden witter maken en allerlei bewerkingen doen aan je foto’s. Deze app is gratis en beschikbaar voor iOS en Android.
 2. Ziet er uit als een simpele versie van Photoshop. De functies zijn beperkter maar helpen je wel door je basisbehoeften heen.
 3. Opgericht in Zweden en bedoeld voor de niet-professionele gebruiker. En daar reken ik mezelf ook toe. Veel mogelijkheden maar vooral niet te moeilijk.
 4. Tutorials in overvloed. Youtube is your best friend.

Mijn Keus: GIMP en PIXLR

GIMP vind ik net wat fijner aanvoelen. UIteindelijk gaat het mij niet om de precieze mogelijkheden maar om het gemak waarmee ik het programma kan gebruiken en mijn doel bereik. GIMP doet wat ik wil en verwacht.

PIXLR is voor mij een bonus. Ik had niet verwacht een dergelijke online editor te vinden. Ik werk wel eens op openbare computers en apparatuur van anderen. Dan is het perfect als ik snel een foto kan verkleinen of lichtelijk aanpassen met een online editor.

Wat is jouw favoriete grafische editor?

Succesvol omgaan met negatieve reviews

Wat doe jij met online negatieve reviews? Voor ons is dit een actuele vraag omdat het voor saunabezoekers mogelijk is reviews achter te laten op onze website saunagespot.nl. En die reviews zijn niet altijd positief.

Het allerergste: veel mensen lijken liever te klagen dan complimentjes te geven. Daardoor kan er een vertekend beeld ontstaan als je review sites leest. Vooral als een sauna gaat verbouwen of zijn beleid verandert zien we dat vaak meteen terug op onze site. Vaste klanten gaan dan hun onvrede uiten.

Mensen die op zoek zijn naar reviews lezen die negatieve reviews ook en dat kan ze doen besluiten om ergens anders heen te gaan. Dan kunnen negatieve reviews schadelijk worden. Daarom noem ik hieronder 5 actiepunten om het effect van negatieve reviews te verminderen en waar mogelijk positief te laten werken.

1) Voorkom negatieve reviews door correcte afhandeling ter plekke

Bij de punten hieronder leun ik vooral op hetgeen Nathalie en ik zelf hebben meegemaakt.

 • Alles begint met een goed product dat voldoet aan de verwachtingen van de klanten. Wat wij altijd zeggen tegen sauna’s: als je een vers geperst glas sinaasappelsap verkoopt dan moet het natuurlijk ook vers geperst zijn. En als je een kopje koffie aanbiedt bij een arrangement, maak dan ook een warm welkom met een kopje koffie. Marketingboodschappen helpen je om je conversie te verkopen. Vergeet dan niet om ter plekke ook te leveren wat je belooft.
 • Als er dan toch klachten zijn, zorg dan dat mensen deze kwijt kunnen. Of eigenlijk: zorg dat mensen zich vrij voelen om aan te geven wat ze minder prettig vinden. Als obers mij in een restaurant vragen of het gesmaakt heeft heb ik regelmatig het gevoel dat dit geen echte vraag is. Probeer het maar eens met het antwoord “nee”. Soms verras je de ober en reageren ze gewoon niet. Of ze gaan in de verdediging. Of je krijgt de opmerking dat je voortaan eerder iets moet zeggen… Er zijn er maar weinig die serieus naar je klacht luisteren en daar feedback op geven.
 • Ook bij het afrekenen van een product of dienst komt wel eens de vraag hoe het geweest is. Ik vraag me dan wel eens af: wil dit bedrijf dat echt weten? Voor receptionistes of cassiëres is het dan eigenlijk een procedurele vraag? Daarbij, niet elke gast vind het prettig om feedback te geven als er nog 5 andere wachtenden achter hem/haar staan en iedereen eigenlijk naar huis wilt. Zorg voor feedbackformulieren, een feedback knop op de site, een emailadres en telefoonnummer voor feedback en bel iedereen terug.

2) Probeer in contact te komen met klagers

Als bezoekers eenmaal weer thuis zijn en zich ontevreden voelen kan het zijn dat ze alsnog gaan klagen: online of gewoon tegen hun vrienden en kennissen. Vaak willen mensen zich vooral gehoord voelen. Informeer daarom bij review sites naar contactmogelijkheden en probeer zoveel mogelijk te reageren op klagers. Mail ze, bel ze op en laat ze hun verhaal doen. Probeer waar mogelijk de pijn te verzachten. Dit kan positief uitwerken:

 • Een klager die gehoord is kan bereid zijn om het af te sluiten. Als deze klager stopt met online negatieve reviews schrijven en niet meer over jouw bedrijf klaagt op verjaardagsfeestjes heb je veel gewonnen.
 • Maak van klagers ambassadeurs. Je leert een bedrijf pas echt kennen als je een klacht hebt. Een goede afhandeling kan daarmee van een klager een ambassadeur maken.
 • Roep niet meteen dat een klager het niet snapt of irreële verwachtingen heeft. Misschien is er wel een simpele oplossing in de communicatie of een makkelijke aanpassing in de faciliteiten. Hoe meer bottlenecks je vooraf verwijdert des te minder energie je later besteedt aan degenen die erover klagen.
 • Leer van de klacht. Gebruik negatieve feedback om je product te verbeteren. En dan niet alleen als quick fix, misschien wordt er uit een klacht wel een nieuw product geboren of een uitgebreide aanpassing gedaan om de dienstverlening te verbeteren.
 • Vraag de klager niet alleen hoe je de dienstverlening kan verbeteren, maar ook hoe de afhandeling op de dag zelf is geweest. Belangrijk: heeft de klager ter plekke contact opgenomen en wat is daar dan misgegaan? Dit is niet bedoeld als oordeel richting de klager maar vooral om je eigen klachtenprocedure zo toegankelijk mogelijk te maken.

3) Zorg voor een gebalanceerd beeld

Als een bedrijf een eigen gastenboek heeft dan zie je daar soms helemaal geen negatieve reviews bij staan. Ik denk dat dat de geloofwaardigheid van de reviews aantast. Ik geloof niet in een bedrijf waar iedereen tevreden is. Soms gaat er iets mis of is het de klant die met andere verwachtingen komt. Hoe dan ook: een negatieve opmerking of verbeterpunt hoort erbij. Een negatieve opmerking kan daarmee positief uitwerken als er positieve reviews omheen staan.

Vraag dus aan je (vaste) klanten om op de belangrijke reviewsites te laten weten wat ze van je bedrijf vinden. Belangrijk daarbij is dat je de drempel zo laag mogelijk houdt. Je kan bijvoorbeeld bezoekers waarvan je contactinformatie hebt na hun bezoek een mail sturen om ze te bedanken en ze te vragen of ze een review willen achterlaten. Zorg dat je een link opneemt naar de precieze pagina op een website waar ze een recensie kunnen schrijven. Je kunt je klanten ook tijdens hun bezoek om een review vragen. Op een fysieke locatie kun je bijvoorbeeld laptop of tablet ter beschikking stellen waarop bezoekers tijdens of direct na hun bezoek een reactie kunnen achterlaten.

Zo zorg je voor een gebalanceerd beeld waarbij het effect natuurlijk het grootst is als de positieve reviews talrijker zijn dan de negatieve. Merk je dat er veel negatieve reviews worden gegeven, vraag dan om feedback in een formulier dat alleen het bedrijf te zien krijgt en doe onderzoek naar de oorzaak van die negatieve reviews (en start een verbetertraject).

4) Beheers de topposities in Google

Een van de nadelen van negatieve reviews is dat een potentiële klant ze tegenkomt als ze in Google zoeken op jouw bedrijfsnaam. Het blijkt vaak heel lastig om negatieve reviews uit Google te houden. De enige echte oplossing is het verwijderen van de reviews van internet. Een alternatief is het beheersen van de topposities in Google. Zo verdwijnen de negatieve reviews wat meer naar de achtergrond. Op de eerste resultaten wordt namelijk het meeste geklikt.

Zorg dat als iemand zoekt op jouw bedrijfsnaam dat je zoveel mogelijk posities in de Google top 10 bezet. Zo vergroot je de kans dat een bezoeker op een positieve manier met jouw bedrijf in aanraking komt. Als je een unieke bedrijfsnaam hebt hoeft dat niet zo heel moeilijk te zijn.

 1. Staat jouw eigen website niet in de top 3 als je zoekt op jouw bedrijfsnaam? Huur dan een expert in of lees je in en ga zelf aan de slag.
 2. Zorg dat je jouw bedrijf registreert in Google Places (gratis) en vul zoveel mogelijk informatie in.
 3. Plaats online video en afbeeldingen van jouw bedrijf waarbij je bedrijfsnaam genoemd wordt. Plaats deze op je website of social media.
 4. Open bedrijfspagina’s op social media. Dat betekent ook dat je regelmatig iets op deze pagina’s moet plaatsen en dat kan tijdrovend zijn. Een passieve bedrijfspagina kan weer tegen je werken. Heb je geen tijd of energie om social media bij te houden. Doe het dan niet of huur iemand in.
 5. Zorg voor online PR. Verstuur persberichten, doe aan sponsoring en zorg dat je in de lokale of landelijke kranten en op bekende websites terecht komt.

Wat is het doel van al dit werk? Dat als iemand op jouw bedrijfsnaam zoekt dat ze op jouw eigen website terecht komen, op social media pagina’s die je zelf beheert of op (positieve) artikelen over jouw bedrijf.

5) Vragen om onterechte reviews te verwijderen

Op saunagespot.nl verwijderen wij reviews of passen ze aan als deze in strijd zijn met onze huisregels. Wij accepteren bijvoorbeeld geen persoonlijke aanvallen waarbij persoonsinformatie wordt gedeeld. Daarbij zijn er ook wel eens reviews die duidelijk bedoeld zijn voor een andere sauna. Soms gaat het om medewerkers of andere belanghebbenden die op wraak uit zijn en opmerkingen maken die feitelijk niet kloppen. Als jij een dergelijke negatieve review over je bedrijf tegenkomt kan dat dus reden zijn om bij de betreffende review site te informeren naar het beleid en te vragen om een review aan te passen.

Je zou ook bij een terechte negatieve review kunnen vragen om deze te laten verwijderen. In een aantal gevallen zal dat lukken. Je hebt echter ook de kans dat de persoon die de review geschreven heeft besluit om dan maar op nog meer plekken negatieve reviews te plaatsen. Ik heb wel eens een mevrouw aan de lijn gehad die alleen al bij ons 5 negatieve reviews had geschreven over 1 gebeurtenis. Ze zei dat ze boos was, tijd genoeg en zich tot doel had gesteld om zoveel mogelijk klachten achter te laten.

De klant heeft niet altijd gelijk

Niet iedereen zal het met me eens zijn. Er is het bekende adagium “de klant is koning”. Ik geloof daar niet in. Je kunt een klant best als koning behandelen, maar dat wil niet zeggen dat hij/zij zich ook als koning zou moeten gedragen. Wat ik heilig vind zijn personeel en faciliteiten. Als je als ondernemer toestaat dat een ‘gast’ het personeel onheus bejegent of spullen kapot maakt dan schaad je je eigen systeem. Het is maar de vraag of het mogelijk is om een klagende koningsgast tevreden te laten zijn.

Het rotte is dat dit soort mensen best wel eens kunnen uitgroeien tot de meest energievretende klagers. Dat hoort er gewoon bij. Houd je energiebalans intact en laat je niet meeslepen door die ene zuurpruim. Praat regelmatig met je blije gasten en vraag ze om hun reacties achter te laten. Het gaat om de balans.

Wat doe jij als je negatieve reviews tegenkomt?

6 actiepunten voor succesvolle mailings

maling
Actiepunten voor succesvolle mailings

Voor onze nieuwe site SaunaGespot.nl wil ik onze e-mail lijst flink uitbreiden en succesvoller maken.

Met succesvol bedoel ik dat mensen ook daadwerkelijk de mail willen lezen, naar de site komen en vinden wat ze zoeken. Daarom heb ik met Nathalie 6 actiepunten opgesteld die voor ons leidend gaan zijn in onze e-mail strategie.

1) Bepaal wat je aan wie mailt

Het onderscheid tussen spam en een interessante mail kan heel dun zijn. Het is belangrijk om te weten aan wie je mailt en wat die persoon nodig heeft of zou willen weten. Hopelijk weet je al wie de doelgroep van jouw bedrijf is. De volgende vraag is: welke segmenten van die doelgroep kun je bereiken per e-mail en wat willen ze weten?

Wij zijn begonnen bij de branchevereniging Recron. Zij maakten een model met daarin een beschrijving van dagrecreanten, waaronder dus saunagangers. Ook erg interessant zijn de rapporten van de Rabobank. Zij maakten over sauna’s en wellness een kwantitatieve analyse (over de saunamarkt). Daarnaast zijn we gaan praten met onze doelgroep via social media, kleine onderzoeken en natuurlijk tijdens sauna bezoeken.

Als sauna bloggers en regelmatige sauna bezoekers hebben Nathalie en ik ondertussen flink wat kennis opgebouwd over de sauna’s in Nederland. Ik ga ervan uit dat jij als ondernemer heel veel weet over jouw product of dienst en dat je regelmatig contact heb je doelgroep (je klanten). Gebruik dat om te achterhalen wat je doelgroep wil weten.

We hebben in ieder geval een steeds scherper beeld van wat we in onze nieuwsbrief willen plaatsen en hoe deze eruit ziet. De volgende vraag: kloppen onze vermoedens? Daarvoor gaan we meten.

2) Blijf meten, analyseren en testen

Om onze e-mails te versturen gebruik ik Aweber. Daarin zitten uitgebreide statistieken. Per mailing zie ik hoeveel procent de mail heeft geopend en hoeveel daarvan geklikt heeft op een link in de nieuwsbrief. Interessant om te bedenken: of iemand de mail opent hangt vooral af van afzender, onderwerp en eventueel de eerste regels. Meer zie je namelijk niet van een mailtje voordat je deze opent. Daarbij telt natuurlijk ook op welk tijdstip en welke dag een ontvanger de e-mail nieuwsbrief in zijn inbox aantreft.

Ook zet ik in elke nieuwsbrieflink een code zodat ik op de website kan bijhouden dat iemand doorgeklikt heeft vanuit een bepaalde nieuwsbrief. In de statistieken van mijn website kan ik dan nagaan of de groep mensen uit die specifieke nieuwsbrief ook langer op de site blijft en klant wil worden. Ik meet bijvoorbeeld of een bezoeker doorklikt naar een adverteerder en daar iets koopt. Maar je kan ook andere acties meten,

 • aanvragen offerte
 • contact opnemen
 • een product kopen
 • een dienst kopen
 • een reactie achterlaten

We gaan dus heel veel dingen uitproberen en testen. Afhankelijk van de metingen doen we vervolgens nieuwe tests. Het is de bedoeling dat elke nieuwsbrief een stapje succesvoller wordt dan de voorgaande.

3) Maak contact: geven en vragen

Een nieuwsbrief verstuur je aan veel mensen tegelijkertijd. Maar vanuit de ontvanger bekeken is het een mailtje van één afzender. Voor mij is dat reden om als afzender een persoon te vermelden, mensen met “je” aan te spreken (in plaats van jullie) en te zorgen dat ik elke mail begint met de naam van de ontvanger.

Mijn idee is een e-mail die ik ook naar een bevriende mede-saunafan zou sturen. Waarbij het niet vreemd is als die persoon een antwoord stuurt. Daarom heb ik die noreply afzenders nooit begrepen. Hoezo stuur je een e-mail nieuwsbrief en wil je niet dat mensen contact opnemen, daar draait het toch om? Zet dan minimaal het e-mail adres van je helpdesk als afzender.

Ik denk dat het belangrijk is om te laten weten dat je geïnteresseerd bent in de ontvanger en dat je ze verder wilt helpen zodat ze hun probleem kunnen oplossen. Wat betreft onze sauna doelgroep is onze sauna zoekmachine een handige hulp. De standaard vraag die ik krijg van mensen die weten dat ik graag naar de sauna ga: Wat is een gave sauna om heen te gaan? De tweede is: wat zijn leuke kortingen? Dat zijn dus onderwerpen die in onze sauna nieuwsbrief terugkomen.

4) Geef direct bij inschrijving een cadeau

Er zijn nogal wat mensen die slechte ervaringen hebben met nieuwsbrieven. Ze hebben zich ergens met hun e-mail ingeschreven en vervolgens ongewenste mail ontvangen waar ze moeilijk weer vanaf kwamen. Niet voor niets heeft de Nederlandse wetgever regels ingevoerd rondom het mailen van potentiële klanten.

Dat betekent ook dat mensen niet meer zomaar hun e-mail afgeven. Jij als bedrijf vraagt niet alleen om een e-mail adres. Je vraagt ook om het vertrouwen dat je er niets geks mee doet. Als mensen jou niet kennen nemen ze dus eigenlijk een risico als ze hun e-mail afgeven. Het risico dat ze spam of niet relevante e-mails ontvangen.

Door direct een waardevol stukje informatie te geven maak je de deal aantrekkelijker. De potentiële inschrijver krijgt direct waar voor zijn geld en een beloning voor het achterlaten van zijn naam en e-mail adres. Zo heeft Nathalie net een e-book geschreven met daarin 5 verrassende sauna cabines in Nederland. Steeds weer staan mensen verbaasd over de leuke cabines die er in Nederland te vinden zijn. Perfect voor een e-book voor nieuwsbriefleden en facebook fans. (Je kan het het e-book Sauna Surprises via onze website downloaden).

5) Stuur regelmatig een update

Laatst heb ik een e-mail verstuurd naar een e-mail lijst die ik al een tijdje had laten verstoffen. Toen ik alsnog een bericht stuurde dat ik de boel anders ging aanpakken, heb ik onderschat dat veel ontvangers vergeten waren dat ze zich hadden ingeschreven. Het gevolg: boze mailtjes van mensen die vonden dat ik hen spam verstuurde.

En ook al stuurt niet iedereen een mail, aan het lage percentage clicks zag ik wel dat de mail niet in goede aarde viel. Overigens ook om andere redenen: na zo’n lange tijd was een cadeau een goed idee geweest. Daarbij leek de mail niet echt aan te sluiten bij wat de lezers verwachtten. Het was gewoonweg te lang geleden en veel lezers hadden ondertussen andere behoeftes en interesses.

Dit gaat me geen tweede keer gebeuren. Regelmatig mailen dus met passende berichten. En natuurlijk een hele duidelijke uitschrijflink.

6) Maak inschrijven gemakkelijker

Om je lijst te laten groeien heb je inschrijfmogelijkheden nodig. En bij voorkeur niet te ingewikkeld. De meeste inschrijfformulieren die ik maak vragen alleen om naam en e-mail. Dat lijkt me voldoende. Als ik meer informatie wil dan vraag ik daar later naar.

Mijn belangrijkste doel is dat mensen lid worden, de nieuwsbrieven lezen en het proces zo soepel mogelijk te laen verlopen. Dus eigenlijk twijfel ik of ik blijf vragen om een naam. Het grote voordeel van die naam is dat je lezers persoonlijk kan aanspreken.

Ik heb op meerdere plekken formulieren of links naar een formulier. En niet alleen op de website. Op de Facebook pagina van SaunaGespot staat nu een tabje waar mensen zich kunnen inschrijven. Ik overweeg een link op te nemen in de handtekening van mijn e-mails. Ook nu we de nieuwe website bouwen staat er al een inschrijfformulier op de pagina. Zo wordt de pagina geen doodlopende weg. Dat zou het wel zijn als er alleen stond “Wij bouwen nu een website.”.

Zoals ik al eerder aangaf, werken we er ook aan dat mensen direct een voordeel hebben als ze zich inschrijven. Heb je een onderzoek gedaan en wil je de resultaten delen, heb je mooie filmpjes of gave user cases? Maak ze beschikbaar in ruil voor een e-mail adres. Zo zorg je dat je ook een volgend onderzoek, gaaf filmpje of user case met een grotere groep kan delen.

Wat doe jij om je e-mail nieuwsbrief succesvoller te maken?

Er zijn hele boeken over dit onderwerp volgeschreven en er bestaan hele bataljons aan experts. Maar die experts zitten niet allemaal op mijn kantoor en ik ben ook beperkt in mijn tijd en budget. Vandaar dat ik begin met de bovenstaande actiepunten. Op een later moment zal de focus vanzelf wel verschuiven.

Wat is voor jou het belangrijkste bij jouw mailings?

5 veel gebruikte platforms om online je diensten verkopen

start
Start met het vinden van nieuwe klanten

Drukke online marktplaatsen zitten vol met potentiele klanten (en concurrenten). Je zult dus actief moeten zijn om contact te maken met klanten en je concurrenten voor te blijven.

Een opdrachtgever op een online marktplaats wil graag offertes vergelijken en dat betekent automatisch dat er veel afwijzingen zullen zijn. Het vraagt dus ook incasseringsvermogen.

Welke online platforms gebruik jij om nieuwe klanten te vinden?

Ben jij op zoek naar veel potentiele klanten en ben je niet bang om tijd en energie te investeren om contact te maken? Dan zou je onderstaande veel gebruikte online platforms kunnen gebruiken om extra klanten te vinden.

Freelance.nl (freelancers)

Freelancers maken een gratis profiel en reageren op opdrachten die worden uitgezet door bedrijven en particulieren. Met een gratis account moet een freelancer 24 uur wachten voordat hij/zij kan reageren op een opdracht en zijn geen contactgegevens zichtbaar. Door op te waarderen naar PRO status (op dit moment 58 euro per jaar) kan een freelancer sneller reageren en nog beter profileren.

 • Verschillende categorieën voor freelancers
 • Gratis inschrijving voor freelancers, extra voordelen bij PRO status (sneller reageren)
 • Freelancer zoekt opdrachten en reageert daarop

Freelance.nl >>>

Hoofdkraan.nl (freelancers)

Freelancers nemen een abonnement om te kunnen reageren. Het gratis abonnement is beperkt in hoeveelheid reacties en de freelancer kan pas na 30 uur reageren op een opdracht. Met een abonnement van 14,95 of 29,95 per maand kan de freelancer sneller en vaker reageren. Betalingen lopen via de website. De opdrachtgever betaalt eerst een borgsom en de freelancer stuurt de factuur via de site. Er worden service kosten berekend van 6% van het factuurbedrag.

 • Verschillende categorieën voor freelancers
 • Freelancer neemt een abonnement en betaald 6% van de vergoeding voor de opdracht aan Hoofdkraan.nl
 • Betalingen lopen via de website

Hoofdkraan.nl >>>

nl.elance.com (freelancers)

Freelancers maken een uitgebreid profiel en kiezen of ze zichtzelf als persoon of bedrijf willen profileren. De kosten zijn 8,75% van de vergoeding die de opdrachtgever betaald. Betaling loopt via Elance waarbij zij het geld bewaren totdat het werk is goedgekeurd.

Er is een uitgebreid feedbacksysteem om freelancers te beoordelen. Hieronder vallen ook 400 verschillende online vaardigheidstoetsen die freelancers moeten afleggen, zo kan een opdrachtgever snel een idee krijgen over de vaardigheden van een freelancer. De opdrachtgever kan screenshots van het scherm van de freelancer zien en statusrapporten en mijlpalen afspreken.

 • Verschillende categorieën voor freelancers
 • Freelancer legt online vaardigheidstoets af krijgt feedback van opdrachtgevers
 • 8,75% van de vergoeding die opdrachtgever betaald is voor Elance
 • Betalingen lopen via Elance

nl.elance.com >>>

Marktplaats.nl (freelancers en klussen)

Als aanbieder kun je een profiel aanmaken en jezelf promoten in de sectie Diensten en Vakmensen. Opdrachtgevers zoeken hier op locatie en soort dienst en kunnen dan jouw profiel zien. Er is een uitgebreid pakket aan betaalde mogelijkheden waarmee je de aandacht kan vestigen op jouw profiel. De prijzen varieren van 5,95 tot honderden euro’s en de advertentieduur van 1 dag tot wel 12 maanden.

Een andere optie is reageren op klussen. Opdrachtgevers kunnen klussen online zetten in 23 vakgebieden waar je als aanbieder op kan reageren. Je koopt bundels waarmee je reacties kan achterlaten op klussen. Bij de goedkoopste bundel kost een reactie 2 euro en in de grootste bundel 1 euro per reactie. Je zult meerdere reacties moeten plaatsen om een klus binnen te halen.

 • Je kan reageren op klussen via een bundel van 1-2 euro per reactie
 • Zet een profiel als vakman online en adverteer vanaf 5,95 euro
 • Er is een uitgebreid feedbacksysteem

Marktplaats.nl >>>

Werkspot.nl (klusopdrachten)

De vakman kiest een bundel waarin deze aangeeft op hoeveel vakgebieden hij/zij offertes wil uitbrengen, hoe groot de regio is en hoeveelheid potentiele reacties. De prijs varieert vervolgens van 50-290 euro per maand. De vakman kan reageren op opdrachten en eventueel een offerte uitbrengen. Met het uitgebreide feedbacksysteem kan een vakman referenties verzamelen en zo een sterker profiel bouwen.

 • Voor klusopdrachten
 • Vakman koopt een bundel afhankelijk van aantal vakgebieden, grootte van de regio en potentieel aantal reacties
 • Vakman zoekt opdrachten en reageert daarop

Werkspot.nl >>>

3 stappen om de opbouw van je website te bepalen

website
Maak zelf een opbouw voor je website

Wij zijn bezig met onze nieuwe sauna website, saunagespot.nl. We hebben hulp ingeschakeld om de naam te bepalen en we zijn nu bezig met een ontwerpwedstrijd op Brandsupply voor een geschikt logo en kleurenschema.

De volgende stap is de opbouw van de website zelf. Daavoor gebruik ik Word en vervolgens wireframes die ik maak met Balsamiq.

1) De structuur van je website bepalen

Het is helemaal aan jezelf wat je op je website wilt zetten en wat je daarmee wilt bereiken. Vind je dat lastig, schakel dan in dit stadium al een webdesigner in en praat eerst over de opzet en structuur van je website.

Nathalie en ik willen de website zo simpel mogelijk maken. Eigenlijk willen wij alleen de volgende elementen:

 • Homepage
 • Saunapagina: per pagina één sauna met tekst, foto’s, contactgegevens, etc
 • Blogpost/kennisbank: per pagina één artikel met foto
 • Evenement/arrangement: per pagina één evenement of arrangement met datum, prijs, locatie en andere belangrijke informatie
 • Overzichtspagina: via de homepage ga je naar overzichtspagina’s. Hierop vind je overzichten van andere pagina’s gebaseerd op categorie.
 • Service: dit zijn pagina’s met algemene voorwaarden, contactformulier en andere algemene pagina’s

2) Welke informatie komt er op elke pagina

Leuk zo’n saunapagina maar wat moet er komen staan? Ik heb een lijst gemaakt met punten die ik op de saunapagina wil opnemen. De eerste 10 punten zijn:

 • Naam
 • Contactgegevens
 • Foto
 • Beschrijving
 • Aantal reacties + de reacties zelf
 • Social Media: share en like buttons
 • Arrangementen van die sauna
 • Evenementen in die sauna
 • Google Maps
 • Openingstijden inclusief badkledingdag en damesdag

Dit heb ik voor elke soort pagina gedaan.

3) Wireframes maken met Balsamiq

Met bovenstaande lijsten van punten die ik op de verschillende pagina’s wil opnemen ben ik gaan werken aan wireframes. Dit wordt de blauwdruk van de website. In de wireframes maak ik dus heel nadrukkelijk geen gebruik van kleuren en andere designelementen. Ik teken gewoon met vakjes en lijntjes een webpagina.

Hieronder zie je mijn wireframe van de saunapagina. Omdat ik zoveel informatie kwijt wil ga ik gebruik maken van tabjes. Je ziet nu het tabje openingstijden met bovenaan de reguliere openingstijden en onderaan badkledingdag en vrouwendag. Van de andere tabjes heb ik ook wireframes gemaakt.
website

Voor bovenstaande wireframe heb ik gebruik gemaakt van Balsamiq. Dit is niet gratis. Voordat ik met Balsamiq werkte gebruikte ik Powerpoint of een kladblok om de wireframes te maken. Het gebruikersgemak heeft me overtuigd om te investeren in Balsamiq.

Je website laten maken

Met de wireframes, logo en kleurenschema heb je een volledig pakket waarover je intern of extern kan klankborden. Daarnaast biedt het ook een heel robuust handvat als je gaat praten met een webbouwer. Allereerst kun je met de wireframes je visie heel makkelijk laten zien en commentaar en toevoegingen van je bouwer vragen. Ook zal het makkelijk zijn voor een bouwer om een offerte af te geven.

Wil je zelf aan de slag dan zijn wireframes ook een perfecte stap om je eigen werk te structureren.

Heb jij je huidige website zelf gemaakt of laten maken? En door wie dan?