8 redenen om je boekhouding wel leuk te vinden

boekhouding
Maak je boekhouding leuk

Mijn boekhouding vind ik vervelend, tijdrovend en saai. Zoiets stoms moest ik wel uitstellen. Maar na:

  • een BTW boete
  • vergeten en kwijtgeraakte facturen
  • onbetaalde facturen
  • en eindeloos gepuzzel

wist ik het zeker, dit moet anders.

Ik heb me eens achter de oren gekrabt en mezelf afgevraagd welke voordelen ik zou kunnen behalen met mijn boekhouding. Dat je verplicht bent een boekhouding te hebben en een belastingaangifte te doen is bekend. Maar wat is er nog meer waardoor je de boekhouding misschien wel eens leuk zou kunnen gaan vinden.

Lees ook: Kispi.nl – 16 online boekhoudpakketten gesorteerd op prijs
Lees ook: Kispi.nl – Hoe vind je de beste boekhoudsoftware – 7 vragen

Hieronder staan 8 concrete voordelen van een strak georganiseerde boekhouding.

1) Minder irritatie

Zolang je boekhouding in je todo lijst staat kom je hem steeds tegen als je die lijst doorgaat. Het blijft voor veel ondernemers vervelend, tijdrovend en saai. Ongeacht of je het nu meteen doet of later. Dan kun je de boekhouding beter meteen bijwerken en zo je irritatie tot een minimum beperken.

2) Voordelige financiering

Wil je de laagste rente? Dan kan een helder, duidelijk en vooral recent financieel overzicht handig zijn als je gaat praten met de bank. Een bank wil namelijk ook weten aan wie ze geld uitlenen en vooral hoe jij als lener ervoor staat. Je boekhouding is dan een belangrijk stuk informatie.

Daarnaast kan een strak geregelde boekhouding ook het beeld versterken dat jij je zaakjes voor elkaar hebt.

3) Minder boekhoudkosten achteraf

De boekhouding is verplicht en blijft je achtervolgen als je deze niet goed bijhoudt. Hoe langer je bonnetjes liggen te stoffen hoe meer energie, tijd en geld het kost om je boekhouding alsnog compleet op te leveren. Je weet mischien niet meer precies hoe het zat of moet veel energie investeren om een missende factuur opnieuw op te vragen.

4) Minder aanmaningskosten

Betaal je crediteuren binnen de termijn en voorkom dat je tijd (aanmanings)kosten en energie kwijt bent aan leveranciers die hun geld willen hebben. In je boekhouding staan al je facturen en al je betalingen. Als je deze regelmatig bijhoudt kun je zo in je administratie zien welke facturen onbetaald zijn.

5) Meer omzet met minder kosten

Door te weten waarmee je geld verdient en wat je kosten zijn kun je je bedrijf bijsturen en elke euro aan kosten zo efficiënt mogelijk inzetten. In je administatie verdeel je al je kosten in categorieën. Zo kun je precies zien waar jouw bedrijf het meeste geld aan uitgeeft. Door de kosten te koppelen aan je omzetcategorieën kun je zien welke activiteiten je uiteindelijk het meeste opleveren, qua omzet maar vooral ook qua winst.

6) Minder werkkapitaal

Als je klanten sneller betalen is het bedrag dat je moet voorfinancieren lager. En hoe meer je moet voorfinancieren des te minder geld je beschikbaar hebt voor andere belangrijkere zaken, zoals het runnen van je business.

Goed debiteurenbeheer begint bij snel factureren, direct herinneren en daadkrachtig aanmanen. En dan is het natuurlijk erg handig als je een overzicht in je boekhouding hebt waarin staat wat je nog moet factureren, welke klanten snel betalen en welke facturen je nog moet nabellen.

7) Signalering financiële kansen en bedreigingen

Door je huidige financiële gezondheid te analyseren weet je of en hoeveel ruimte er is om te investeren en verder te groeien. Of misschien is het nu al tijd om de broekriem aan te halen en te zorgen dat je bedrijf niet omvalt.

Als je pas op het laatste moment ontdekt dat het eigenlijk niet zo goed gaat is er ook minder ruimte om nog iets te wijzigen.

8) Vrienden met de Belastingdienst

Je belastingaangiftes zijn gebaseerd op de boekhouding. Hoe recenter en duidelijker je boekhouding hoe makkelijker het is om je aangiftes tijdig en compleet te maken.

Daarbij zijn discussies achteraf een stuk makkelijker te voeren en te winnen als je de gegevens snel bij de hand hebt.

Wat zie jij als grootste voordeel van een efficiënte boekhouding? Is dat voor jou voldoende reden om regelmatig je administratie bij te werken?

Comments

  1. zegt

    gostei da publicidade embutidaé anexada pelo próprioou provem dessas províncias capitalistas ainda não anexadas?como princípio é giro…uma daquelas medidas de poupança insignificantes da Quercuscomo decreto é lamentávelpois vai ocupar futuramente espaço na vasta bibliografia das fotocópias estataisse limitasse o uso de resmasa apenas 30 milhões por anoou digamos 50 milhõesou se desligasse o ar condicionado daqueles gabinetes que estão com o pessoal de férias

  2. zegt

    You always have such great tights!! I'm guessing they are calling it "your" jumble sale in case it doesn't go well and if does go very well it won't be "your" jumble sale anymore ha ha!! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.