3 Twittertools waarmee je tijd bespaart

twitonomy dashboard
Twitonomy Dashboard

Twitteren is tijdrovend (en verslavend). Daarom gebruik ik een aantal tools om tijd te besparen zodat ik me kan concentreren op het tweeten zelf.

Voor mij is een tool handig als ik: mijn timelines efficiƫnt kan volgen of de accounts die ik volg kan uitdunnen zodat ik zoveel mogelijk relevante berichten ontvang of inspirerende tweeps kan vinden.

Mijn top 3 timesavers

  1. Hootsuite
  2. Twitonomy
  3. Peerreach/ Klout

Van deze timesavers gebruik ik vooral Hootsuite op dagelijkse basis. Ik heb voor die tool dan ook een betaald abonnement; bij de andere gebruik ik alleen de gratis diensten.

1) Hootsuite

Met Hootsuite kun je posten op je Twitteraccount (en je Facebook account) en heel makkelijk verschillende timelines volgen. Vooral dat laatste vind ik fijn omdat ik graag werk met lijsten van mensen die ik volg. Zo kan ik verschllende lijsten naast elkaar zetten en in een oogopslag scannen. Ik houd ook timelines bij van meerdere zoekwoorden. Om het overzichtelijk te houden verdeel ik de timelines over verschillende tabjes.

Een alternatief dat ik eerder gebruikte is Tweetdeck. Dat werkte voor mij ook prima, behalve dat ik geen tabjes met timelines kon maken. Ik ben zeer tevreden met Hootsuite en heb niet meer gekeken of Tweetdeck ondertussen wel tabjes ondersteunt.

2) Twitonomy

Twitonomy biedt statistieken en analyses van jouw account. En statistieken trekken direct mijn aandacht, ik graaf er graag doorheen. Maar goed, dat is niet bepaald een timesaver en daarmee wel een risico van deze tool. Waar ik wel tijd mee bespaar is het sorteren van mijn volgers. Vooral in het verleden volgde ik nogal makkelijk andere tweeps. Hierdoor is mijn timeline onleesbaar geworden. Dus gebruik ik Twitonomy om regelmatig mijn volglijst te schonen. Ik kijk kritisch naar niet-Nederlandstalige tweeps, protected accounts en mensen die nog het standaard logo als profielfoto gebruiken. Ook ontvolg ik mensen die al lang niets meer geplaatst hebben. Je zou de tool ook kunnen gebruiken om iedereen te ontvolgen die jou niet terugvolgt.

Een ander voordeel van Twitonomy en waarbij de statistieken van pas komen is het zoeken naar actieve gebruikers die ook op jou reageren. Ik gebruik Twitter onder andere om te discussieren met vakgenoten en om mensen uit te nodigen naar mijn sites te komen. Dan is het natuurlijk erg handig om snel te kunnen zien wie jou vaak noemt in mentions en retweets. Daar komt bij dat deze mensen jou retweeten omdat ze denken dat jouw informatie handig is voor hun lezers. Dat werkt dan andersom misschien ook wel zo. Hun berichten zijn wellicht ook interessant voor jouw doelgroep. Ik zet deze tweeps in een aparte lijst en zorg dat ik alle berichten lees, regelmatig retweet en contact met ze zoek via replies en eventueel buiten Twitter.

3) Peerreach/Klout

Peerreach en Klout berekenen een sociale score die jouw invloed op Twitter representeert. In beginsel draait het dan om de hoeveelheid mensen die interessant vinden wat jij te zeggen hebt. Zo kun je kijken naar het aantal volgers maar ook naar de hoeveelheid replies, mentions en retweets die je krijgt. Ook de soort content die je plaatst en de populariteit van de links die je deelt kunnen van invloed zijn.

Naast egostrelerij heeft een dergelijke score hele handige toepassingen. Je kan namelijk op zoek gaan naar tweeps die invloedrijk zijn. Ze zijn niet voor niets invloedrijk dus er is een goede kans dat ze ook iets interessante te vertellen hebben. Via Peerreach kun je op zoek naar de invloedrijkste tweeps verdeeld over interessegebieden. Handig daarbij is dat Peerreach tweeps laat zien in het Nederlandse taalgebied, in tegenstelling tot het meer internationale Klout.

De Kloutscore vind ik interessant omdat zoveel mensen hem gebruiken. Bijvoorbeeld in Hootsuite kun je in de lijst van jouw volgers de Kloutscore zien. Handig om top tweeps te vinden. Maar ook een manier om tweeps te vinden die weinig interactie hebben. Ik kijk vooral kritisch naar tweeps die al een lange tijd bestaan, veel volgers hebben maar toch een lage Kloutscore hebben.

Andere tools

Behalve deze tools zijn er nog vele tientallen andere. Ik heb er over de tijd meerdere bekeken. Daarbij kijk ik vaak naar de toplijstjes die veel bloggers publiceren. Op een gegeven moment zie je dan steeds dezelfde namen terugkomen en die ben ik gaan verzamelen in een spreadsheet. Je kan deze lijst met gratis en freemium Twittertools vinden op Google Docs.

Mis jij nog een Twittertool die thuishoort in de lijst met handige tools? Laat hieronder een reactie achter.
Reageer nu >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.