3 platforms voor design wedstrijden

ontwerpwedstrijd
Waar start jij een ontwerpwedstrijd?

Heb je snel een grafisch ontwerp nodig, wil je veel keuze hebben en ook nog makkelijk anderen laten meestemmen over een geschikt ontwerp? Misschien is een design wedstrijd dan wel wat voor jou. De vraag is alleen: waar kun je het beste je ontwerpwedstrijd uitzetten? We bekeken drie websites op dit gebied:

In het kort

Op alle drie deze platforms zul je voldoende designers vinden. De verschillen zitten vooral in de hoeveelheid Engelstalige designers, de mate van begeleiding en de flexibiliteit qua prijs.

 • Wil je designers van over de hele wereld, heb je behoefte aan veel begeleiding bij de wedstrijd opzetten en vind je het prima om te kiezen uit 3 prijspakketten:
  kies dan: www.99designs.com
 • Wil je vooral Nederlandstalige designers, kun je wel wat begeleiding gebruiken en wil je de mogelijkheid om de prijs zelf te bepalen bepalen:
  kies dan: www.Brandsupply.nl
 • Wil je alleen maar Nederlandstalige designers, heb je geen begeleiding bij de wedstrijd nodig en wil je de prijs ook zelf kunnen bepalen:
  kies dan: www.Ontwerpen-voor-geld.nl

1. 99designs.com

’s Werelds grootste marktplaats voor grafisch ontwerp is (naar eigen zeggen) 99designs.com. Opgericht in Australië, bedient 99designs nu de hele wereld. Hier vind je dus designers uit verschillende landen, wat een interessant ontwerp kan opleveren. Volgens het principe ‘A design you love, or your money back’ start je heel makkelijk een wedstrijd bij 99 Designs. Op deze site werk je in het Engels of Spaans. Edit: En nu kun je ook je instructies in het Nederlands geven op 99designs.

€540 voor een huisstijl ontwerp via 99designs.com

99designs.com biedt telkens drie prijspakketten: bronze, silver en gold. Voor het ontwerp van een huisstijl met logo, visitekaartjes, briefpapier en enveloppen betaal je bij 99designs met het goedkoopste pakket ongeveer € 540 (de prijzen zijn in USD: $ 698) ex BTW. Je kunt dan ongeveer 25 designs verwachten.
Wedstrijden duren doorgaans een week, maar tegen bijbetaling kun je binnen 1, 2 of 3 dagen al een ontwerp hebben.
99 designs

Start een ontwerpwedstrijd bij 99 Designs

Uitgebreide begeleiding

De website biedt een uitgebreid online formulier om een ‘design brief’ (je opdracht) op te stellen.

Van de drie platforms die we bekeken begeleidt 99designs je het beste bij het opstellen van de design opdracht, omdat ze expliciet vragen naar je bedrijfswaarden, uitleg geven over kleuren en je laten kiezen uit soorten logo’s.

Extra opties bij 99designs.com

Om je bedrijf te beschermen, kun je aanvinken dat de wedstrijd besloten is. Alleen designers aangemeld bij de site kunnen jouw wedstrijd dan zien (je klanten en concurrenten niet) en tekenen zelfs een geheimhoudingsverklaring.

In het hoogste prijspakket krijg je ondersteuning van een accountmanager en krijgt je wedstrijd een prominentere plek. Wil je geen wedstrijd starten, dan kun je in de logo shop ook een kant en klaar logo bestellen, dat wordt aangepast aan jouw bedrijfsnaam en -kleuren.

2. Brandsupply.nl

Brandsupply oprichter Orlando Kreileman bevestigt dat hij het idee voor zijn website heeft afgekeken van het Australische 99 Designs. Maar het verschil is: bij Brandsupply werk je in het Nederlands, terwijl dat bij 99 Designs niet mogelijk is. Je kunt dus je vragen in het Nederlands online zetten, communiceert in je eigen taal met de designers en kunt ondersteuning in het Nederlands krijgen. Er is overigens wel een optie om ook Engelstalige designers aan te trekken.

€249 (of je eigen prijs) voor een huisstijl ontwerp via Brandsupply.nl

Brandsupply.nl hanteert drie prijspakketten: brons, zilver en goud. Voor een huisstijlontwerp, inclusief logo, via een niet-garandeerde, open designwedstrijd ben je bij Brandsupply ongeveer € 249 ex BTW kwijt in het brons-pakket. Je kunt een wedstrijd starten voor een lager bedrag dan dit, maar met ongelukkig kijkende smileys raadt Brandsupply je dat af. Op de site zie je vooral ook wedstrijden binnen de drie prijspakketten.
Een wedstrijd duurt gemiddeld 14 dagen en in elk geval minimaal 7 dagen. Brandsupply verwacht dat je dan 59 ontwerpen ingezonden krijgt.

brandsupply
Start een ontwerpwedstrijd bij Brandsupply

Iets minder begeleiding

Het concept is vergelijkbaar met 99designs.com, al word je minder aan de hand genomen bij het opstellen van je opdracht. Aan de hand van termen als ‘Doelgroep’ en ‘Bedrijfsomschrijving’ beschrijf je wat je nodig hebt. Brandsupply geeft daarbij een extra, korte uitleg en gebruikt het voorbeeld van een ontwerpwedstrijd voor wellnessresort Spa Zuiver om te laten zien wat je hier zou kunnen invullen.

Extra opties bij Brandsupply.nl

Tegen extra betaling zal Brandsupply je wedstrijd promoten op andere plekken dan alleen de nieuwsbrief. Kies je voor het goud-pakket, dan krijg je een persoonlijke accountmanager die je helpt tijdens de wedstrijd. Tegen een extra vergoeding kun je kiezen voor een besloten of semi-besloten wedstrijd. Ook bij Brandsupply kun je een kant en klaar logo laten aanpassen naar jouw wensen als je geen ontwerpwedstrijd wilt beginnen.

3. Ontwerpen-voor-geld.nl

Een tweede, Nederlandstalige kloon van 99designs is ontwerpen-voor-geld.nl. Bij ontwerpen-voor-geld.nl kun je geen kant en klare logo’s bestellen, maar wel op een vergelijkbare manier een ontwerpwedstrijd starten.

€218 of je eigen bedrag voor een huisstijl via ontwerpen-voor-geld.nl

Qua prijs is ontwerpen-voor-geld.nl het meest flexibel van de drie platforms. Net als de andere twee websites kun je kiezen uit drie prijspakketten: budget, normaal en pro. Maar je kunt ook heel makkelijk een eigen bedrag invullen. Op ontwerpen-voor-geld.nl zie je dat bij meer wedstrijden dan op Brandsupply.nl.

Als je afgaat op de prijspakketten die de site zelf hanteert, kost een niet-garandeerde, open wedstrijd voor een nieuwe huisstijl (inclusief logo) in het budget pakket ongeveer € 218 ex BTW. Een wedstrijd op ontwerpen-voor-geld.nl duurt minimaal een week en maximaal 6 weken. Hoeveel ontwerpen je per wedstrijd kunt verwachten, is niet bekend.

ontwerpen voor geld
Start een ontwerpwedstrijd bij Ontwerpen-voor-geld.nl

Nauwelijks begeleiding

Bij ontwerpen-voor-geld.nl kun je alleen Nederlandstalige wedstrijden uitschrijven en is de ondersteuning die je bij het opstellen van je opdracht en tijdens de wedstrijd krijgt minimaal.

Extra opties bij Ontwerpen-voor-geld.nl

Ontwerpen-voor-geld.nl biedt je de mogelijkheid een wedstrijd besloten te houden (zodat alleen ingelogde ontwerpers weten waar je naar zoekt) en ook kun je de optie ‘een-op-een’ wedstrijd aanklikken. Daarmee voorkom je dat designers elkaars ontwerp zien en teveel aanhaken bij wat al ingestuurd is.

Edit 8-4-2013: Werk je liever met 1 designer die je kiest op basis van een portfolio? Op ontwerpen-voor-geld.nl kun je nu ook 1-op-1 opdrachten plaatsen.

Welk platform kies jij om je design te laten ontwerpen? Of kies je liever voor 1-op-1 contact met een ontwerper?

Comments

 1. Ayla zegt

  Dankjewel Nathalie!

  Ik was precies op zoek naar deze informatie, wilde graag even de verschillen tussen de verschillende platformen weten. Ik zie dat je ondertussen zelf ook een wedstrijd hebt uitgeschreven op Brandsupply, mooi resultaat!

  Ik realiseer websites voor anderen, en verzorg dan voornamelijk de technische en communicatieve kant. Het leek mij ideaal om mijn klanten via dit soort crowdsourcing platforms dan aan een geschikte vormgeving te laten komen.

  Ik heb me vooral verdiept in ontwerpen-voor-geld, en was positief verrast door het aantal ontwerpen dat er aangeleverd wordt – zelfs bij relatief lage prijzen. Dit lijken er meer te zijn dan bij de andere twee platformen. Wat maakte dat jij uiteindelijk voor Brandsupply hebt gekozen?

  Groet!

  • Willem-Siebe zegt

   Zou wel leuk zijn als Nathalie ook reageert op mensen die de moeite nemen om te reageren ;-). Ik sluit mij aan bij de vraag van Ayla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.